Adres

Huiskensstraat 72b,

Venlo

Neem contact op

+31 6-48409811

suzanne@sourceofgrowth.nl

Volg ons
Pak je uitstelgedrag aan en vergroot je persoonlijke groei
mrt. 13, 2023

Uitstelgedrag is het voor je uitschuiven van taken waarvan je eigenlijk vindt dat jij ze zou moeten doen. Of die jij zou willen doen. Uitstelgedrag zorgt daarom voor het hiaat tussen waar jij nu staat in het leven en waar jij zou kunnen staan. Uitstellen staat dus onze persoonlijke ontwikkeling in de weg.


Dus je vind eigenlijk dat je iets zou moeten doen, maar je doet het niet. Dit zorgt voor een innerlijke strijd die het behalen van doelen en successen en zelfs ook betekenis uit ons leven, bemoeilijkt. Het zorgt ervoor dat je verzandt in deze innerlijke strijd van nadenken, jezelf beoordelen, het verliezen van motivatie en overzicht.


Uitstellen wordt vaak verward met luiheid. Iemand die uitstelt wilt wel degelijk iets doen en tot actie overgaan. En dat gebeurt vaak uiteindelijk ook. Het gaat alleen gepaard met enorme innerlijke strijd. En het gebeurd niet op een effectieve en efficiënte manier. Terwijl iemand die lui is, liever niks wilt doen.


Als je meer inzicht krijgt in de innerlijke strijd die je voert wanneer je uitstelt, wordt het makkelijker om ermee om te gaan. Uitstellen is namelijk ten dele ingebed in onze menselijke natuur. Omdat wij van nature geneigd zijn om lastige taken voor ons uit te schuiven, wordt uitstellen al snel een gewoonte.


En zoals je weet: je kunt nare gewoonten vervangen door krachtige gewoonten die jij wel wilt hebben. Gewoonten die ervoor gaan zorgen dat jij dat succesvolle en betekenisvolle leven kunt leiden dat jij wilt. Wanneer jij niet meer uitstelt, ben jij productiever, heb jij tijd over, heb jij meer overzicht in jouw leven en voel je de rust, voldoening en vrijheid waar je nu zo naar verlangt.

Inhoudsopgave

Wat is uitstelgedrag?

Waarom wij uitstellen

      De innerlijke strijd

      Hoe komt de innerlijke strijd tot uiting


De oplossing

1. Actie

2. Acceptatie

3. Commitment

Wat is uitstelgedrag?

Uitstelgedrag is dus het voor je uitschuiven van taken waarvan je eigenlijk vindt dat je ze zou moeten doen. En uitstellen zorgt daarom voor het hiaat tussen waar jij op dit moment staat in jouw leven en waar jij zou moeten staan.

Waarom wij uitstellen

De reden waarom wij uitstellen is omdat wij terecht komen in een innerlijke strijd. Je weet dat je iets zou moeten doen, of zelfs wilt doen, maar je doet het niet. En je bent je hiervan bewust. Je weet dat het voor je eigen bestwil is als je het wel doet. Maar je doet het niet. Dit zorgt voor een innerlijke strijd.


De innerlijke strijd

Tijdens deze innerlijke strijd zeg je allemaal dingen tegen jezelf die jou een bepaald gevoel geven. Dit gevoel is doorgaans niet positief en zorgt er weer voor dat we nog minder geneigd zijn om tot actie over te gaan. Dus nog meer uitstelgedrag te vertonen.


Uitstelgedrag is niet congruent. Dat maakt het zo moeilijk. Want jij weet welke dingen belangrijk voor jou zijn om te doen. Maar je doet ze niet. En je weet het. Dit is een domper voor jouw zelfvertrouwen. Want elke keer dat je iets niet doet waarvan je weet dat je het wel zou moeten doen, laat je als het ware jezelf in de steek.


Wanneer jij meer inzicht krijgt in deze innerlijke strijd dan kun je er bewust iets mee doen en afrekenen met jouw uitstelgedrag.


Hoe komt de innerlijke strijd tot uiting?

Tijdens de innerlijke strijd gaan er allemaal gedachten door jouw hoofd. Er zijn allerlei dingen die jij tegen jezelf zegt. Dit noemen we zelfspraak. Ze kunt het zien als verschillende soorten persoonlijkheden die tijdens de innerlijke strijd tegen jou praten. Ik heb ze hieronder voor jou op een rijtje gezet en vervolgens ook hoe je ermee om kunt gaan.

1.  De perfectionist


De perfectionist gaat allerlei randvoorwaarden zoeken om te kunnen beginnen. Als hij bijvoorbeeld een rondje wilt gaan hardlopen komen er allemaal vragen of als:


“ Heb ik wel de juiste schoenen”

“Laat mijn jas genoeg lucht door”


tot


Ik kan misschien beter op een andere dag gaan

En: “De zuurstofopname is niet ideaal”


Sta eens stil bij de volgende vraag: Wie komt er nu verder vooruit?



Diegene die alles eerst perfect wilt hebben om vervolgens 1 ding te kunnen doen. Of degenen die gewoon begint en 10 imperfecte dingen doet?

Er is ook die demoon die allerlei mitsen en maren heeft. Uit luiheid geboren. Als de lazy bastard tegen jou praat, is eigenlijk alles te moeilijk. Het liefst zou hij alles zo snel mogelijk en zonder moeite bereiken.

2.  Lazy bastard


3.  De vergelijker

De vergelijker vergelijkt vanuit onzekerheid. Als de ander iets meer of beter kan, dan stopt hij/jij en doet hij niks. Het typische is natuurlijk dat we beter kunnen focussen op onszelf en onszelf verbeteren. Dat is immers het enige waar wij invloed op hebben.

De futurist is teveel met de toekomst bezig en te weinig in het hier en nu. Hij stelt zichzelf vragen over de toekomst, waar geen antwoord op te vinden is. Dit zorgt ervoor dat er in het heden geen actie ondernomen wordt. Toekomstgericht denken is heel goed, zolang je er maar voor zorgt dat je in het heden wel actie onderneemt.

4.  De futurist


5.  De idioot


De idioot heeft een reden om uit te stellen omdat hij nog niet weet HOE hij iets moet doen. Hij wilt eerst precies weten hoe het moet en voelt dan pas de neiging om iets te doen. Terwijl je ook kunt leren hoe iets moet, door het te doen. En naar mate je het vaker doet, word je beter.

6.  De luisteraar

De luisteraar luistert naar het commentaar van andere mensen. Dus als iemand vraagt: “waarom doe je dit” of “ zou je dit wel doen?” dan bevriest de luisteraar al en begint het uitstellen. Het is beter om dan de focus op jouw eigen wensen en behoeften te houden en zelf de richting van jouw keuzes te bepalen.

7.  De helper


De helper vindt de taken van anderen belangrijker dan die van zichzelf. Daarom zorgt het helpen van andere mensen ervoor dat de eigen taken niet uitgevoerd of uitgesteld worden. Hij verward de verzoeken van anderen met urgentie en laat hierdoor zijn eigen leven links liggen.

Hoe ga je om met deze innerlijke strijd?


Zoals gezegd zie ik uitstelgedrag als een nare gewoonte. Als jij wilt weten hoe je met een nare gewoonte om kunt gaan, dan kunnen wij kijken naar ’s werelds meest succesvolle en gelukkige mensen en naar wat zij anders doen.

High performers hebben namelijk niet zoveel van deze bovenstaande demonen. En als zij ze wel hebben, dan geven zij er niet zoveel aandacht aan. Want wat jij aandacht geeft dat groeit.

1.  Acceptatie

Wij mensen hebben een natuurlijke neiging om uitstelgedrag te vertonen. Wij schuiven lastige taken liever voor ons uit dan dat wij eraan beginnen. Aan deze natuurlijke neiging kunnen we niet veel doen. We kunnen er wel beter mee leren omgaan.


De innerlijke strijd die gepaard gaat met uitstelgedrag vindt plaats omdat je de situatie waarin je zit nog niet hebt geaccepteerd. Je wilt liever niet uitstellen en gaat hiermee de strijd aan. Als je uitstelgedrag wilt veranderen is accepteren de eerste stap. Het accepteren dat je uitstelgedrag vertoont. Als je hebt geaccepteerd wat je nu doet, kun je gaan kijken naar wat jij wel wilt en actie ondernemen.



Dus ben niet te streng voor jezelf wanneer je uitstelt, en laat je niet verleiden door de innerlijke strijd en gedachten. Zie de strijd en gebruik het als een signaal om iets te doen. Actie te ondernemen. 

Doen! Stop met wachten totdat de innerlijke strijd ophoudt en jij je goed voelt. En DOE gewoon. Zet de eerste stap richting jouw doel. En blijf kleine stapjes zetten. Dan wordt het uiteindelijk een gewoonte en hoef je niet meer na te denken. Op deze manier integreer jij bepaalde dingen in jouw leven die jou op een effectieve en efficiënte manier richting jouw doel gaan helpen.

Is het zo simpel? Ja! Zo simpel kan het zijn. Een probleem kun je namelijk niet oplossen op hetzelfde niveau als waar het ontstaan is. Als jouw innerlijke strijd uitstelgedrag veroorzaakt zal je dus iets moeten DOEN in plaats van blijven denken.

Anders word je alleen maar heel goed in nadenken en is dat een gewoonte. Terwijl het nu tijd is om goed te worden in DOEN en krachtige, high performance gewoonten te ontwikkelen die jou dichter bij jouw doel gaan brengen. En dan is het vervolgens zaak dat je toegewijd met deze gewoonten aan de slag gaat.

2.  Actie


3.  Commitment


Jij wilt vooruit komen in jouw leven. Anders zou je deze blog niet lezen. Het liefst zou jij nooit meer uitstellen en doen wat er moet gebeuren. Creëer daarom voor jezelf een mindset van persoonlijke groei. Je leest in …..blog hoe je dat doet. Zie dat de grootste mogelijkheid tot persoonlijke groei ligt in het omgaan met jouw uitstelgedrag.

Jij kent de oncomfortabele gevoelens inmiddels wel die gepaard gaan met de innerlijke strijd van uitstellen. Onthoud daarom dat dit discomfort juist groei op kan leveren. Omdat je hieruit kunt leren.

De mythe

Voor het einde van deze blog wil ik nog iets meegeven. Omgaan met de innerlijke strijd van uitstelgedrag gaat niet over pushen, forceren, discipline of motivatie. Het gaat om doen. De eerste actie stap zetten naar jouw doel. En nog een stap en nog een.


Zo creëer je allereerst momentum voor jezelf en ga je vooruit. 

16 jun., 2023
Sta jij altijd klaar met jouw mening oordeel of goed bedoelde advies? Laat dat eens achterwege en stel een vraag. Een open vraag. Uit interesse en nieuwsgierigheid. Waarom? Omdat dit de relaties met andere mensen ten goede komt. En het leven is mooi door de mensen om je heen.
22 mei, 2023
Heb jij het gevoel dat het leven aan jou voorbij trekt en jij stilstaat? De dagen te kort zijn? De tijd vliegt? Alle dagen op elkaar lijken? Of word je gegrepen door de dagelijkse sleur? En merk jij dit al een tijdje op maar weet je niet hoe je de sleur kunt doorbreken? Dan is deze blog voor jou!
Share by: