Adres

Huiskensstraat 72b,

Venlo

Neem contact op

+31 6-48409811

suzanne@sourceofgrowth.nl

Volg ons
Zo doorbreek jij de dagelijkse sleur
mei 22, 2023

Heb jij het gevoel dat het leven aan jou voorbij trekt en jij stilstaat? De dagen te kort zijn? De tijd vliegt? Alle dagen op elkaar lijken? Of word je gegrepen door de dagelijkse sleur? En merk jij dit al een tijdje op maar weet je niet hoe je de sleur kunt doorbreken? Dan is deze blog voor jou!

Inhoudsopgave

  • Sleur
  • Strategieën om de dagelijkse sleur te doorbreken

1.   Leef bewust en congruent

2.   Leef intentioneel

3.   Pas op voor de behoefte aan zekerheid

Sleur

Als we het hebben over sleur dan komen er vaak niet zoveel positieve associaties naar boven. Sleur in je relatie, sleur op het werk. Sleur in je dagelijkse activiteiten. Elk jaar dezelfde sleur tijdens de feestdagen. En ga zo maar door. Als wij willen breken met deze vervelende sleur, dan is het handig om eerst te weten wat sleur nu eigenlijk is.

Wat naslagwerk in het woordenboek levert de volgende betekenissen van sleur op:

  • Gedachteloos
  • Gewoontegedrag
  • Gedachteloze handelswijze
  • Iets dat je zo vaak doet dat het vervelend is geworden

Sleur wordt dus gekenmerkt door gedachteloos gewoontegedrag dat vervelend is geworden

Als je in een sleur zit dan gedraag jij je onbewust en niet doelgericht. Het probleem hiervan is dat je dus niet stilstaat bij waarom dat je doet wat je doet en ook niet weet wat je wilt dat het jou oplevert. Je doet maar wat.

In de sleur weet je dus enerzijds niet bewust wat belangrijk voor jou is (het vertrekpunt). En anderzijds weet je ook niet waar je naar toe gaat en waar je naar op zoek bent (de intentie). Je hebt geen richting in jouw leven. Hierdoor kunnen gevoelens van ontevredenheid ontstaan, het gevoel dat jij stil staat en dat het niet “klopt” wat je doet. Je ervaart misschien zelfs weinig betekenis in jouw leven.



De vraag is nu: hoe kun jij die sleur doorbreken en ervoor zorgen dat je bewust en intentioneel leeft?

Strategieën om de dagelijkse sleur te doorbreken:

1.  Leef bewust en congruent


De eerste stap in het doorbreken van de dagelijkse sleur is bewustwording. Bewust zijn van het feit dat je in een sleur zit. Waar je op let om hierachter komen is dus dat je gedachteloos gewoonte gedrag vertoont en jij het vervelend vindt geworden.

 

Een voorbeeld:

Je komt elke avond om 18 uur thuis. Je zet de tv aan, drinkt een drankje voor de tv totdat je wat gaat eten. Dan praat je nog wat met jouw partner en om 22 uur ga je naar bed.

 

Op een zekere avond plof je op de bank en vraag je je af waar je mee bezig bent. Je vraagt je af wat je met je tijd aan het doen bent. Je doet elke dag hetzelfde. En je hebt er al heel lang niet meer bij stilgestaan. Jij zit in een sleur. Is dit het nu?

 

Misschien herken je deze situatie wel. Of een soortgelijke situatie.

Bewust

Een manier om die sleur te doorbreken is door bewust en congruent te leven. Met bewust leven bedoel ik dat je weet wat belangrijk is voor jou op dit moment in jouw leven. Jij weet waar jij waarde aan hecht en hoe jij hier tijd en aandacht aan wilt besteden. Met andere woorden, wat jouw persoonlijke waarden zijn. 

Congruent

Met congruent leven bedoel ik dat jij ook keuzes maakt en handelt op een manier die in overeenstemming is met jouw persoonlijke waarden. Dus als jij bijvoorbeeld jouw gezondheid heel belangrijk vindt, dan leef jij congruent door gezond te eten, te sporten en te mediteren.

 

Bewust en congruent leven is belangrijk omdat jij aandacht en tijd besteedt aan de dingen die belangrijk voor jou zijn. Hierdoor zul jij het gevoel hebben dat het ‘klopt’ wat je doet. En als het klopt wat je doet dan kan jouw zelfvertrouwen groeien. Met meer zelfvertrouwen zul je sneller stappen nemen om jezelf te ontwikkelen op weg naar een succesvol en betekenisvol leven.

 

Je doorbreekt de sleur door bewust en congruent te leven omdat jij nadenkt (bewust bent) voordat je iets doet. Je besteedt tijd en aandacht aan de dingen die jou werkelijk vreugde brengen. Jij laat het leven jou niet zomaar overkomen. Jij neemt het heft weer in eigen handen, waardoor je pro-actief die dingen kunt creëren die jij wilt. In plaats van maar alles te laten gebeuren.

Hoe leef je bewust en congruent?

-“To be happy practise compassion”-

  • Stel jezelf de vraag: “ Hoe wil ik leven?”
  • Wat vind ik belangrijk in mijn leven?
  • Kies congruent: in overeenstemming met jou persoonlijke waarden
  • Besteed tijd en aandacht aan de dingen die werkelijk belangrijk voor jou zijn en jou vreugde brengen

 


2.  Leef intentioneel

 

Intentioneel leven gaat over het leven volgens een bepaald plan, met een bedoeling. Als je intentioneel leeft dat laat jij het leven niet zomaar aan je voorbij gaan.

Intentioneel leven betekent leven met een bepaald streven.

Wij kunnen streven kan naar een doel, een bepaalde uitkomst of resultaat. Maar wat we vaak vergeten is dat wij ook kunnen streven naar een bepaald gevoel EN dit ook zelf kunnen creëren. Door intentioneel te leven.

 

Als je een slaaf bent van de dagelijkse sleur dan ben je in afwachting van bepaalde gevoelens of emoties. Je wilt nu bijvoorbeeld eindelijk een keer gelukkig zijn. Of je wacht nog steeds totdat het een keer rustig is op het werk. Terwijl jouw automatische emoties niet de baas hoeven zijn. Jij kunt deze emoties zelf creëren en zo de sleur doorbreken.

 

En waarom zou je wachten? Waarom zou je niet kiezen om vandaag gelukkig te zijn of je rustig te voelen? Vraag jezelf daarom allereerst af naar welk gevoel jij op zoek bent. Hoe wil jij je voelen gedurende de dag en in elke situatie?

Transitie tussen situaties

Wanneer jij intentioneel wilt leven en streeft naar een bepaald gevoel, dan is de overgang tussen twee situaties een perfect moment om een intentie te zetten. In de periode waar je wisselt tussen twee taken of activiteiten bepaal jij hoe jij je wilt voelen in de volgende situatie.

 

Bijvoorbeeld: van het werk naar de kinderen op school ophalen

Bijvoorbeeld: van de vergadering naar de middag pauze

 

De volgende stappen kun je volgen in de overgang tussen situaties

 

1.   Bepaal hoe jij je zou willen voelen in de volgende situatie.

2.   Je laat de oude situatie los. Dit doe je door een paar keer diep adem te halen. En wanneer je voelt dat er spanning uit jouw lichaam verdwijnt ga je naar stap 3.

3.    Zet de intentie voor een bepaald gevoel voordat je de volgende situatie in gaat.

Hoe doe je het? Hoe leef je intentioneel?

  • Bedenk waar je naartoe wilt in het leven
  • Stel vast naar wat voor een toekomst of doel jij streeft
  • Vraag je elke ochtend af: waarover kan ik vandaag enthousiast zijn? Creëer het gevoel dat je graag wilt.
  • Achterhaal waar jij voldoening uithaalt. Wat is jouw passie? Wat zou jij willen bijdragen aan de wereld?
  • Zet een intentie voordat jij een aan een nieuwe activiteit begint of een nieuwe situatie instapt. Hoe wil jij je voelen in deze situatie? Wat wil jij dat de situatie oplevert?

3.  Pas op voor de behoefte aan zekerheid

“We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act but a habit”. – Aristotle-

 

Onze natuurlijke behoefte aan zekerheid en veiligheid is de vijand van persoonlijke groei en high performance. Door deze natuurlijke behoefte aan zekerheid en veiligheid, blijven wij maar steeds hetzelfde doen. Wij vergeten om uitdaging te zoeken, af en toe risico te nemen en moedig te zijn.

 

Door onze natuurlijke behoefte aan zekerheid en veiligheid willen wij zelfs liever vasthouden aan het oude bekende, ook als het een vervelende situatie is. Als je bijvoorbeeld in een sleur zit. We verkiezen de sleur dus vaak boven een onbekende toekomst met nieuwe mogelijkheden waar we ons beter zullen voelen. Alles om maar niet hoeven om te gaan met de onzekerheid van de nieuwe situatie.


Als je dit structureel doet, overkomt het leven je en raak je gevoelsmatig in een sleur. Je blijft maar gewoon doen wat je altijd deed en vervalt in gewoonten. De automatische piloot neemt het over en je denkt er niet meer aan om hem een halt toe te roepen.



De automatische piloot dient een nut, maar je kunt hem wel een halt toeroepen. Jij bent geen slaaf van jouw gewoonten. Je kunt oude ongewenste gewoonten vervangen door strategische gewoonten die zorgen voor een betekenisvol en succesvol leven.

Zie de natuurlijke behoefte voor wat hij is

Een andere manier om met toch om te gaan met de natuurlijke behoefte aan zekerheid is deze behoefte te zien voor wat hij is. Een behoefte. Je hoeft er geen gehoor aan te geven of er iets mee te doen.


Weet daarom dat jij gewoon meer moeite zult moeten doen om iets anders te doen dan wat natuurlijk voelt, om zodoende de sleur te verbreken. Elk stapje dat minder veilig en comfortabel voelt dat dat je zou willen, is een stap dichterbij jouw doel. En een stap naar het verbreken van de sleur.



Daarom is het belangrijk dat je vandaag nog te starten met het nemen van acties terwijl onzekerheid of angst een rol spelen. Hoe vaker je namelijk moed toont en succes ervaart in het ondernemen van actie terwijl je juist onzeker was, hoe comfortabeler jij je erbij gaat voelen. En dan is het weer opnieuw tijd voor een moedige actie.

 

Connectie, de verbintenis met anderen


Verbintenis met andere mensen is een hele belangrijke manier waarop je de behoefte aan zekerheid de baas kunt blijven. Omring jezelf daarom met mensen die jou uitdagen. Door hen kun je groeien.


Mensen die jou uitdagen laten jou op een andere manier naar de wereld kijken, andere en nieuwe dingen ervaren.

Het kan daarom ook goed zijn om een kritisch te kijken met welke mensen jij veel in contact staat. Dagen zij jou uit om je beste zelf te zijn? Doen jullie nog nieuwe dingen samen? Of blijft alles al jaren bij hetzelfde, oude en vertrouwde?


Soms kan het ook tijd zijn om nieuwe contacten te leggen of vriendschappen te sluiten. Kies mensen uit die jou inspireren en waar jij iets van kunt leren. 

Hoe word je de behoefte aan zekerheid de baas?

  • Vervang oude gewoonten door nieuwe strategische gewoonten
  • Zie de natuurlijke behoefte aan zekerheid als wat hij is
  • Toon moed
  • Omring jezelf met mensen die jou uitdagen
16 jun., 2023
Sta jij altijd klaar met jouw mening oordeel of goed bedoelde advies? Laat dat eens achterwege en stel een vraag. Een open vraag. Uit interesse en nieuwsgierigheid. Waarom? Omdat dit de relaties met andere mensen ten goede komt. En het leven is mooi door de mensen om je heen.
16 mei, 2023
Het lijkt zo makkelijk, maar je doet het niet. Wat vaker nee zeggen , je smartphone uitzetten, een planning maken, het bureau opruimen, vroeger naar bed, dat project afronden. Wat deze gedragingen gemeen hebben is dat je weet dat het beter voor je zijn, maar je laat ze na. Je blijft de dingen maar voor je uitschuiven voor een later moment. Dit weerhoudt jou ervan om te daar te kunnen komen waar je wilt zijn. Je dacht het waarschijnlijk al: ik heb het over uitstelgedrag. Ook wel procastinatie genoemd.
Share by: