Adres

Huiskensstraat 72b,

Venlo

Neem contact op

+31 6-48409811

suzanne@sourceofgrowth.nl

Volg ons
Stel eens een vraag!
jun. 16, 2023

“It’s not what you have or experience that makes you happy. It is the people around you”. – Simon Sinek-.

 

Sta jij altijd klaar met jouw mening oordeel of goed bedoelde advies? Laat dat eens achterwege en stel een vraag. Een open vraag. Uit interesse en nieuwsgierigheid. Waarom? Omdat dit de relaties met andere mensen ten goede komt. En het leven is mooi door de mensen om je heen. 

Waarom oordeel je?

Iedereen oordeelt. Op willekeurige momenten. Deze oordelen kunnen zowel positief als negatief zijn. Het is een automatisch mechanisme van de mens om informatie te structuren en de wereld beter en sneller te begrijpen. Binnen een mum van tijd hebben we een heel verhaal bedacht over iemand, maar we hebben totaal geen idee wat er nu eigenlijk aan de hand is. Toch proberen we uit de signalen die anderen afgeven iets logisch op te maken.

 

Want waarom zucht die collega zo vaak? Of waar kijkt mijn dochter sip? Waarom lacht mijn opdrachtgever zo cynisch? Ons brein wilt op al deze vragen antwoorden. En het liefst zo snel mogelijk en met zo min mogelijk energie. Vandaar dat snelle oordeel dat wel vellen.

 

Dat je oordeelt is menselijk. En ok. Het is wel belangrijk om je bewust te zijn van deze oordelen en er dan goed mee om te gaan.

 

Een manier om goed om te gaan met (voor) oordelen is door open vragen te stellen. Er is namelijk nog zoveel meer te weten dan alleen dat snel gevelde oordeel dat je baseert op een klein stukje informatie. Open vragen stellen is niet alleen voorbehouden aan oplossingsgerichte coaches. Jij kunt nu al beginnen met het stellen van vragen in het dagelijks contact met andere mensen. Wat je kunt kunt bereiken door open vragen te stellen lees je hieronder.

  Link blog alles over oplossingsgericht coachen

1. Je kunt iemand beter/echt leren kennen.

Je kent iemand pas echt als je weet wat diegene drijft. Door ons tweede leven op social media denk je waarschijnlijk veel vrienden te hebben en veel mensen te kennen. Maar vraag jezelf eens af hoe goed je ze nu eigenlijk echt kent.

 

Weet je wat diegene drijft? Waar hij zijn bed voor uitkomt? Wanneer je open vragen stelt kun je achter iemands drijfveren komen. Doordat je interesse toont in wat iemand beweegt, verstevig je het contact met de ander.

 

Je kunt naast het inhoudelijke antwoord ook letten op het effect van de vraag om nog meer informatie in te winnen over iemand. Let daarvoor bijvoorbeeld op de lichaamstaal en stemtoon.

Dus wat zie je non-verbaal gebeuren? Is iemand enthousiast of juist teleurgesteld? Zie je hangende schouders of juist een open rechte houding?

2. De communicatie verbetert 


Door vragen te stellen blijf jij zelf maar ook de ander open in de communicatie. Door deze openheid, interesse, en nieuwsgierigheid kun je effectiever communiceren. Je wint het vertrouwen van de ander doordat diegene zich gehoord en gezien voelt, in plaats van aangevallen. Anderzijds bouw je aan het zelfvertrouwen van de ander als je relevante vragen stelt. Door het stellen van relevante open vragen geef je de ander het gevoel dat hij/zij ertoe doet.

3. Je leert andere perspectieven kennen

Wanneer je vragen stelt en meer te weten komt over hoe de ander nadenkt, leer je ook meer verschillende perspectieven op de wereld kennen. Hiermee verbreed je ook eigen horizon. Je denkt nu eenmaal vanuit je eigen referentiekader. En wanneer we weinig of geen andere perspectieven te horen krijgen, dan blijven we steeds in hetzelfde cirkeltje redeneren. En op dezelfde manier oordelen.

 

Juist door het stellen van vragen voorkom je dat je (te) snel oordeelt en leer je dat er op de zelfde situatie meerdere perspectieven mogelijk zijn. Je geeft daarmee verschillende oplossingen ook een kans.

 

Denk maar aan steeds diezelfde discussie met die collega op het werk. Wat zou er in de communicatie gebeuren als jij vaker een open vraag stelt. Je geeft iemand de ruimte om zelf na te denken en te kiezen welke richting het gesprek op gaat. De kans is groot dat het gesprek dan richting een oplossing gaat en jullie het probleem of conflict laten voor wat het is. 

4. Samen iets ervaren wordt intenser


Als jij altijd maar denkt te weten hoe het zit en jouw oordeel klaar hebt, dan draagt dit niet perse bij aan een positieve ervaring en verbintenis. De kans is namelijk groot dat jij allerlei (irrelevante) zaken al invult voor de ander. En de ander voelt dit. Dit motiveert de ander niet om zichzelf open te stellen naar jou en meer verbonden te raken.

 

Wil jij diepere connecties met mensen, dan is het dus belangrijk dat jij bewust bent van jouw oordeel, maar het voor je houdt en eerst checkt hoe bepaalde zaken in elkaar steken. Door vragen te stellen. Win eerst informatie in. Zo lang je nog open blijft en een nieuwsgierig standpunt inneemt dan kun jij ook nog eens positief verrast worden. Misschien doet of zegt de ander wel iets wat je niet had verwacht. Dit maakt de hele ervaring van het leven veel intenser.

5. Jij neemt leiding in het gesprek

Wanneer je een tijdje geoefend hebt met het stellen van vragen, dan zie je mogelijk ook dat je hierdoor de leiding kunt nemen in het gesprek. Je kunt zelf het onderwerp van jouw vraag bepalen. Met andere woorden bepaal jij dus wat er wordt besproken.

 

Jij grijpt de aandacht en kunt hem ook vasthouden hierdoor. Dit kan erg handig zijn op de werkvloer, maar zeker ook in vriendschappen of jouw relatie.

22 mei, 2023
Heb jij het gevoel dat het leven aan jou voorbij trekt en jij stilstaat? De dagen te kort zijn? De tijd vliegt? Alle dagen op elkaar lijken? Of word je gegrepen door de dagelijkse sleur? En merk jij dit al een tijdje op maar weet je niet hoe je de sleur kunt doorbreken? Dan is deze blog voor jou!
16 mei, 2023
Het lijkt zo makkelijk, maar je doet het niet. Wat vaker nee zeggen , je smartphone uitzetten, een planning maken, het bureau opruimen, vroeger naar bed, dat project afronden. Wat deze gedragingen gemeen hebben is dat je weet dat het beter voor je zijn, maar je laat ze na. Je blijft de dingen maar voor je uitschuiven voor een later moment. Dit weerhoudt jou ervan om te daar te kunnen komen waar je wilt zijn. Je dacht het waarschijnlijk al: ik heb het over uitstelgedrag. Ook wel procastinatie genoemd.
Share by: