Adres

Huiskensstraat 72b,

Venlo

Neem contact op

+31 6-48409811

suzanne@sourceofgrowth.nl

Volg ons
Met deze strategie vergroot jij jouw productiviteit als jij thuis werkt
mei 16, 2023

Het lijkt zo makkelijk, maar je doet het niet.

Wat vaker nee zeggen, je smartphone uitzetten, een planning maken, het bureau opruimen, vroeger naar bed, dat project afronden. Wat deze gedragingen gemeen hebben is dat je weet dat het beter voor je zijn, maar je laat ze na. Je blijft de dingen maar voor je uitschuiven voor een later moment. Dit weerhoudt jou ervan om te daar te kunnen komen waar je wilt zijn. Je dacht het waarschijnlijk al: ik heb het over uitstelgedrag. Ook wel procastinatie genoemd.

 

Uitstelgedrag is een van de grootste boosdoeners die jou weerhouden van het op efficiënte en effectieve wijze bereiken van jouw doelen. En door belangrijke zaken steeds maar voor je uit te schuiven blijf je maar een onvoldaan of ontevreden gevoel houden. Kortom, uitstelgedrag beïnvloedt jouw productiviteit op een negatieve manier.

 

Thuiswerken is voor velen van ons een normaal onderdeel van de werkweek geworden. Het kan het zijn dat dit uitstelgedrag meer dan ooit de kop op steekt. Je lijkt maar niet vooruit te komen. En dat terwijl je geen reistijd meer hebt en je zoveel vrijheid hebt om jouw tijd zelf in te delen. Of is dat nu juist het probleem?

 

Het kan om allerlei redenen uitdagend zijn om vanuit huis toch efficiënt en effectief te werken. In deze blog wil ik jou een aantal handvatten meegeven die jij kunt gebruiken om jouw uitstelgedrag te beperken en thuis toch productief te werken. En misschien wel productiever dan op kantoor.

Inhoudsopgave

1. Schep orde

2. Bewaak jouw routines

3. Maak een planning

4. Maak congruente keuzes

5. Weet voor wie of wat je het doet

6. Laad op in de pauzes

7. Elimineer afleidingen

1. Schep orde

Doordat je snel moest handelen heb je er misschien niet eens over nagedacht. Je hebt vast wel eens gehoord van het concept: clean desk policy. Veel bedrijven werken al volgens dit concept en het is eigenlijk heel simpel thuis toe te passen. Het gaat erom dat je zo min mogelijk op jouw bureau hebt liggen. Alleen die dingen die je nodig hebt. Het idee erachter is dat je ook zo min mogelijk wordt afgeleid. Dus zorg voor een clean desk. Alleen jouw laptop, notities blok en pen, glas water en je bent klaar om te starten.

 

Een prettige werkomgeving hoeft daarnaast niet veel te kosten. Ook al heb jij jouw werkplek op zolder en met een oud bureautje in moeten richten. Maak je werkplek aangenaam. Eventueel met een plant. Een opgeruimde omgeving zorgt voor een opgeruimd hoofd. Dan kun je ook op een opgeruimde aandachtige manier jouw werk doen.

2. Bewaak routine

Ook al hoef je niet de deur uit, bewaak toch jouw (ochtend) routines. Het klinkt misschien heel kinderachtig, maar wij mensen zijn gebaat bij structuur. Zeker als er al genoeg dingen onzeker zijn, is het belangrijk om te focussen op die dingen waar je wel controle over hebt. Routine is een van deze dingen. Omdat je nu niet naar kantoor gaat om te werken, wilt niet automatisch zeggen dat je ook van jouw andere dagelijkse routines af moet stappen.

 

Deze routines gaven en geven jou nog steeds houvast. En die heb je nu juist nodig. Dus ook als je bijvoorbeeld in de ochtend gezonde lunch klaarmaakte om mee naar je werk te nemen. Doe dat nu ook. Dan hoef je tegen de tijd dat het lunchtijd is niet na te denken wat je gaat eten en voorkom je dat je van alles gaat snacken dat voor handen is. Dit bespaart tijd en energie. En zorgt ervoor dus voor dat je productiever bent.

 

Dus ben jij diegene die vanuit bed meteen achter de laptop stapt?

Zich soms zelfs niet eens omkleed van pyjama naar werk-out fit? En het tandenpoetsen overslaat? Pak al deze routines weer op. Het is een kleine moeite en zal je helpen om in de juiste mindset te komen om productief thuis te werken.

3. Maak een planning


Ook al zie je nu minder mensen in real life en doe je het meeste werk achter jouw laptop: maak een (dag) planning. Maak tijdsblokken voor elke dag en bepaal per blok wat je gaat doen. Bijvoorbeeld voor het beantwoorden van emails, vergaderen en het werken aan dat belangrijke project. Dit zorgt voor de juiste focus en prioritering. Vergeet niet de pauzes in te plannen want deze zijn net zo belangrijk als het werk zelf, als jij productief wilt zijn.

 

Als je het helemaal goed wilt aanpakken, maak je niet alleen een week en een dagplanning maar vertrek je vanuit 3 belangrijke projecten die jij dit kwartaal wilt realiseren. Welke 3 projecten staan centraal. Wat zijn per project de taken met de meeste impact op deze projecten. En bepaal ook op welke dag je aan deze taken gaat werken. 

Welke taken horen bij die major moves? En op welke dag ga je aan deze taken werken?

 

Is dit overweldigend? Vraag je steeds af welke kleine stap je sowieso kunt zetten en zet hem.

4. Maak congruente keuzes

Maak allereerst de keuze om het meeste uit de dag die jij thuis werkt te halen.

Het belang van deze keuze kun je zien door na te denken over wat er gebeurt als je hem niet maakt. Dan laat je het leven over aan toeval en kom je al snel in een sleur terecht. Dan ben je bezig met overleven in plaats van leven.

Dus kies voor de best mogelijke werktijd die je kunt hebben. Wat kun je voor jezelf doen om het thuis werken zo aangenaam mogelijk te maken?

5. Weet voor wie of wat je het doet

Of je nu thuis werkt of op kantoor. Weet waarvoor je het doet. Er is niks erger dan dag in dag het grootste gedeelte van jouw tijd te besteden aan werk waar je niks om geeft. Werk waar jij niet bij betrokken bent, dat niks in jou beweegt en waar je niet gelukkig van wordt.

 

De kans is groot dat je ooit aan dit werk bent begonnen met een reden. Een reden die niet alleen maar financieel is. Waren dat de collega’s, de mogelijkheden om jezelf te ontplooien, de kans om een impact te hebben op de wereld? Waarom doe je dit werk?

Verbinden met deze reden zorgt ervoor dat je weer een drijfveer voelt om ergens aan te werken en iets af te maken. En dit beïnvloedt jouw productiviteit positief.

6. Pauzes 


Misschien heb je al een aantal stappen uit deze blog doorlopen om te zorgen dat je productiever wordt. Als jij denkt aan productiviteit dan denk je waarschijnlijk aan ‘bezig zijn’, “dingen afkrijgen”, “hard werken”etc. De fout die we nog vaak maken is dat we bij productiviteit niet denken aan: rusten! Ja je leest het goed: plan ook pauzes in voor jezelf. Juist als je thuiswerkt. Want dan is er niemand die jou eraan herinnert dat je even moet pauzeren en van je werkplek af moet komen.

 

Als je deze pauzes plant, neem dan meteen mee wat je in de pauzes gaat doen. En zorg ervoor dat je ze besteed aan het opladen van jouw energie. Dus er wordt actief iets van jou verwacht. Pauzes zijn een actieve manier van rusten. In dit geval neem je even rust van je werk. En vergeet niet te veranderen van omgeving tijdens de pauzes. Dus ga even naar een andere ruimte of het liefst naar buiten. 

7. Elimineer afleidingen

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. Elimineer afleidingen als je gaat werken. Als je de tips in deze blog opgevolgd hebt, dan heb je waarschijnlijk ook een weekplanning voor jezelf gemaakt met tijdsblokken hierin.

 

Als je aan het werk bent op je opgeruimde werkplek, zorg er dan voor dat je dit geconcentreerd kunt doen. En dit doe je door jouw telefoon stil of uit te zetten. Leg hem uit het zicht. Zo kun jij geconcentreerd aan een bepaalde taak werken. In de tussentijd ga je dus niet mailen en op social media. 

 

Verder is het zaak dat je kijkt naar wat nog meer voor afleiding zorgt en dat je deze weghaalt. Zijn het de kinderen die jou afleiden? Maak afspraken met jouw partner zodat je voor een bepaalde tijd geconcentreerd jouw werk kunt doen. Of overweeg om op andere tijden te werken. Zijn het jouw eigen gedachten die je afleiden? Schrijf ze op! Maak een lijstje met de dingen die je nog moet doen en ga verder met de taak die je voor ogen had.

 

Exerpt: Toen je nog elke dag naar kantoor ging was er niks aan de hand. Je werkte effectief en efficiënt aan jouw doelen. Nu je thuiswerkt is alles anders. Lees hier hoe je toch productief thuis kunt werken.

16 jun., 2023
Sta jij altijd klaar met jouw mening oordeel of goed bedoelde advies? Laat dat eens achterwege en stel een vraag. Een open vraag. Uit interesse en nieuwsgierigheid. Waarom? Omdat dit de relaties met andere mensen ten goede komt. En het leven is mooi door de mensen om je heen.
22 mei, 2023
Heb jij het gevoel dat het leven aan jou voorbij trekt en jij stilstaat? De dagen te kort zijn? De tijd vliegt? Alle dagen op elkaar lijken? Of word je gegrepen door de dagelijkse sleur? En merk jij dit al een tijdje op maar weet je niet hoe je de sleur kunt doorbreken? Dan is deze blog voor jou!
Share by: