keuzes laten leiden

Waardoor Laat Jij Jouw Keuzes Leiden?

Apr 07, 2021

Wat waren de momenten dat jij je echt geraakt voelde door iets dat iemand zei, vertelde of schreef? Denk hier eens aan terug. Waarschijnlijk kwam dit omdat diegene echt ergens voor stond.

 

Waardoor voelde je je geïnspireerd? Iemand die authentiek is, zichzelf is, weet hoe hij zich wilt gedragen in een bepaalde situatie. Dat werkt aanstekelijk. Je hoeft het niet perse ermee eens te zijn om het te laten werken. Authenticiteit en congruentie is dat wat overkomt. Congruentie werkt aanstekelijk.

 

Je kunt pas echt ergens voor gaan staan als je weet wat je wilt, wat jij belangrijk vindt en als je hiernaar handelt. Als jij handelt in overeenstemming met wat jij belangrijk vindt, dan is er congruentie.

 

Congruentie is enorm belangrijk als jij een succesvol en betekenisvol leven wilt leiden. Want door congruent te handelen geef je gehoor aan je eigen behoeften. Daardoor krijg je het gevoel dat het klopt wat je doet.

 

En als iets klopt is het makkelijker om ermee door te gaan, ondanks tegenslagen. En als het klopt wat je doet dan groeit jouw zelfvertrouwen.  Het gevoel dat je met het juiste bezig bent.

 

Daarom wil ik jou met deze blog inspireren tot het leiden van een congruent leven en het maken van congruente keuzes. Er zijn heel veel factoren die jouw keuzes kunnen bepalen.

 

Soms overkomen jou dingen in het leven die je niet had voorzien of verwacht. Dan weet je even niet goed hoe je ermee om moet gaan. Kiezen kan dan extra uitdagend zijn. Laat jouw kernwaarden leidend zijn voor jouw keuzes. Zo waarborg jij congruentie en uiteindelijk succes en betekenis in je leven.

 

Jouw keuzes reizen.

 

Allereerst is het belangrijk om te weten waardoor jij meestal jouw keuzes laat leiden. Kom je er na het lezen van deze blog achter dat jij jouw kernwaarden meestal niet als uitgangspunt van jouw keuzes neemt, dan kun je aan de slag met het achterhalen van jouw kernwaarden en het maken van congruente keuzes.

 

1. Emoties

 

Een van de meest voorkomende manieren waardoor jij jouw keuzes kunt laten leiden is door jouw emoties. Vooral als een gebeurtenis ons overvalt zijn we geneigd te reageren vanuit emotie.

 

Misschien herken je wel dat je reageerde vanuit emotie en iets zei waar je later spijt van had.

 

Het is niet mijn bedoeling om jou te leren om niet meer te luisteren naar jouw gevoel en alleen maar rationele keuzes te maken. Maar heel vaak als je een keuze maakt is het goed om eerst de emoties te laten komen, deze een plaats te geven en dan pas een keuze te maken.

 

In plaats van te reageren op angst, stress en frustratie die je ervaart.

 

2. Externe factoren

 

Externe factoren kunnen duidelijk ook jouw keuzes bepalen. Denk aan de mening van anderen, of misschien wel een bepaalde beloning zoals geld die op je te wachten staat als je hebt gekozen.

 

De fout die veel mensen geneigd zijn te maken als ze voor een belangrijke keuze staan is dat zij naar buiten keren. Zij gaan op zoek naar bewijs of redenen buiten zichzelf. Vervolgens baseren zij hun keuze op die externe factoren.

 

Als jij geneigd bent om te kiezen op basis van externe factoren dan herken je vast wel dat jij meestal de mening van andere mensen meeneemt bij het maken van een keuze.

 

Het probleem hiervan is dat je minder eigenaar bent van jou eigen keuze. Je hebt er minder controle over omdat je aan externe factoren vaak niks kunt veranderen.

 

Ook hierbij is het dus beter om naar binnen te keren. Te kijken wat jij op dit moment in jouw leven belangrijk vindt. En op basis daarvan een keuze te maken.

 

3. Gedachten

 

De derde manier waarop jou jouw keuzes kunt baseren zijn jouw gedachten. Die dingen die jij tegen jezelf zegt. Vooral de manier waarop je tegen jezelf praat.

 

Veel van onze gedachten zijn onbewust en willekeurig. Ook lijken sommige gedachten nog zo dringend en waar, het wilt niet zeggen dat ze kloppen.

 

Doordat ze vaak willekeurig zijn, is het niet altijd wenselijk om jouw gedachten te gebruiken als basis voor het maken van een keuze.

 

Mijn advies is daarom om eerst te kijken naar jouw kernwaarden en daar over te reflecteren en bewust na te denken over wat je wilt.

 

Zo gebruik je bewust en gericht  jouw gedachten om tot een goede te komen.

 

4. Gewoonten

 

Mensen zijn gewoonte dieren zeggen ze. Zeker als wij uitgedaagd worden door het leven, zijn we vaak geneigd om terug te vallen op oude (ongezonde) gewoonten. Ondanks dat ze niet altijd leiden tot de beste keuzes voelen die gewoonten wel veilig en vertrouwd.

 

De valkuil waar veel mensen in trappen is dat ze bij nieuwe uitdagingen of een andere levensfase, nog steeds de oude gewoonten of strategie gebruiken die ze op een andere moment ook gebruikten.

 

Als je hierbij stilstaat dan weet je al dat dit niet veel vruchten af zal werpen.

 

Dat wat werkte toen je een kind was, werkt immers als volwassene niet meer. En zo zijn er nog legio voorbeelden te noemen.

 

Daarom kun je beter een keuze maken op basis van wat jij belangrijk vindt op dit moment in jouw leven en eventueel nieuwe vaardigheden of gewoonten aanleren als deze gewenst zijn voor een positieve uitkomst.

 

5. Kernwaarden (congruentie)

 

Tot slot kun jij jouw keuzes baseren op jouw kernwaarden. Die dingen die jij op dit moment in jouw leven belangrijk vindt. Kernwaarden hebben als eigenschap dat zij jou van binnenuit drijven.

 

Vrijheid, gezondheid, sportiviteit, inspiratie, creativiteit. Dit zijn allemaal voorbeelden van kernwaarden waardoor jij van binnenuit gedreven kunt worden.

 

Doordat kernwaarden zo’n enorme drijfkracht hebben, vormen zij een uitstekende basis om keuzes te maken. Uiteindelijk maak je keuzes die het meeste aansluit bij jouw kernwaarden. Daardoor leef je congruent en klopt het wat je doet.

 

Niets is krachtiger dan het leven van een congruent leven. Het gevoel hebben dat je met het juiste bezig bent.

 

Nu is het cirkeltje weer rond, Want congruentie heeft niet alleen een positieve impact op de kwaliteit van jouw eigen leven. Jouw keuzes reizen. En omdat jouw keuzes reizen, beïnvloeden zij ook de levens van anderen.

 

Wanneer jij een positieve invloed wilt hebben op de levens van andere mensen. Leef dan congruent. Want dat is wat anderen gaat inspireren en raken. Zij zullen ook zien dat jij leeft in overeenstemming met wat belangrijk voor jou is, dat het klopt wat jij doet. En dat raakt mensen.

 

Waardoor laat jij jouw keuzes leiden?

 

Blijf met ons in verbinding!

Meld je aan voor onze e-mails en ontvang de nieuwste strategieën en aanbiedingen voor jouw persoonlijke ontwikkeling.