Voel Jij Je Eenzaam?

Feb 20, 2021

Meer dan 40% van de mensen voelt zich eenzaam. Maar van hoeveel mensen weet jij of zij zich eenzaam voelen? Het is een onderwerp waar bijna niet over gesproken wordt. Terwijl het een universele ervaring is van mensen. Iedereen krijgt ermee te maken.

 

Het liefst willen we ons niet zo voelen. Dus vermijden of onderdrukken we dit gevoel van eenzaamheid.

 

Zelf had ik ook vaak de gedachte dat er iets niet goed met me was. Dat ik gefaald had als ik me alleen voelde. Het is namelijk een uitdagend gevoel om mee om te gaan.

 

Maar als je eenzaam bent of je alleen voelt, wat wil dit dan eigenlijk zeggen? En hoe ga je daar dan mee om?

 

Ik heb deze blog geschreven om jou meer helderheid te geven over eenzaamheid. En ook hoe jij hiermee om kunt gaan als jij dit ervaart in jouw leven.

 

Inhoudsopgave

 

Het leven met eenzaamheid

 

Naar de buitenwereld communiceren we hoe goed we ons voelen, hoe gelukkig we zijn en hoe gaat het gaat. Maar diep van binnen zit er een gevoel van eenzaamheid.

 

Meer en meer mensen voelen zich alleen ondanks dat we in een wereld zitten die zo verbonden is.

 

  • Misschien heb je nooit een echte vriendschap tot stand kunnen brengen
  • Misschien komen er angsten en onzekerheden naar boven in sociale situaties
  • Misschien voel jij je anders. Alsof je niet past in de wereld om jou heen

 

Je vraagt je af of het leven ooit anders gaat zijn. Je komt soms bijna op een punt waar je accepteert dat de rest van jouw leven zo gaat zijn. Dit kan er door je heen gaan als jij je alleen voelt.

 

Je alleen voelen komt vaak door de verbinding die je mist met de mensen om je heen. Dit kan zijn verbindingen met anderen in het algemeen of de diepte van deze verbindingen.

 

Eenzaamheid en je alleen voelen wordt vaak gekoppeld aan het hebben van onvoldoende sociale contacten. Of in ieder geval diepe connecties met dierbaren om je heen.

 

Maar zelf ervaar ik ook eenzaamheid terwijl ik omringt ben door mensen die om mij geven. Terwijl ik zelfs voldoende diepgaande vriendschappen heb. Je kunt je dus alleen voelen terwijl je mensen om je heen hebt.

 

Eenzaamheid is een groot thema in mijn leven. Ik kom hier regelmatig mee in aanraking en ik ben dit deel van mezelf daarom ook verder gaan onderzoeken.

 

Maar zelf heb ik eenzaamheid ook op een andere manier ervaren.

 

Stop met het zoeken buiten jezelf

 

Je bent snel geneigd om buiten jezelf te gaan zoeken als het om gevoelens gaat. Dus als je bijvoorbeeld contact hebt met deze persoon, dan voel jij je niet meer alleen. Als jij in een relatie zit, dan ben je pas gelukkig.

 

Maar de antwoorden zitten in jezelf.

 

Wat ik heb gemerkt is dat je met het gevoel van eenzaamheid verder van jouw eigen waarheden komt af te staan. Je alleen voelen kan al ontstaan door een idee of gedachte die helemaal niet waar hoeft te zijn.

 

In mijn gedachten creëer ik een werkelijkheid dat iets op een bepaalde manier moet zijn zoals bijvoorbeeld relaties of vriendschappen. Iets wat helemaal niet waar hoeft te zijn. In plaats van te kijken hoe het is en wat ik zelf wil.

 

Wat ik hiermee doe is de controle over mijn eenzame gevoelens bij iets of iemand anders leggen. Bij iets wat buiten mij ligt.

 

Ik begon vooral te leren comfortabel te worden met mezelf. Je bent immers nooit alleen. Je hebt altijd jezelf. Dus waarom zou dit gezelschap niet zo aangenaam mogelijk maken.

 

Als je de verbinding mist met jezelf. Hoe kun je dan een diepe verbinding creëren met iemand anders?

 

Ga daarom niet direct buiten jezelf zoeken als jij je alleen voelt. Het gevoel van eenzaamheid kan jou namelijk veel inzichten geven over jezelf.

 

Onderdruk deze gevoelens niet

Je alleen voelen is eng. Dus ga je manieren zoeken om deze gevoelens uit de weg te gaan. Want het is pijnlijk. Die uitweg zoek je op jouw telefoon, op social media, het kijken van Netflix series, gamen. Ergens waar jij in een wereld terecht kunt komen waar je niet met deze gevoelens te maken krijgt.

 

Wat ik juist wil adviseren is het naar deze gevoelens toe gaan. Het gevoel van eenzaamheid betekent juist dat je een diepere verbinding nodig hebt met jezelf en de wereld om jou heen.

 

Ga daarom niet de verbinding met jezelf uit de weg door te ontsnappen in een andere wereld op jouw telefoon.

 

Het is soms goed om even alleen te zijn en in aanraking te komen met deze gevoelens. Laat de gedachte los van hoe jij je zou “moeten” voelen en hoe jij “moet” zijn.

 

Omarm eenzaamheid

 

Dus hoe ga je nou om met eenzaamheid?

 

Er is niet één manier om te kunnen omgaan met eenzaamheid. Iedereen ervaart dit op net een andere manier. En er zijn dan ook weer andere strategieën die je toe kunt passen.

 

1. Benoemen, accepteren en doorleven

Wat als eerste heel belangrijk is, is het niet uit de weg gaan van dit gevoel. Je wilt het benoemen, accepteren en doorleven. En daarmee eigenlijk omarmen. Dit kan ontzettend confronterend zijn. Omdat je mogelijk dingen te zien krijgt over jouw leven die je helemaal niet wilt zien.

 

Wat je niet moet doen als er iets mis is, is dit gevoel onderdrukken. En ook afleiding zoeken om dit maar niet te hoeven voelen. Want we weten allemaal wat er gebeurt als we een opblaasbal dieper en dieper onderwater duwen. Deze komt 10x zo hard weer omhoog.

 

Je bent niet alleen. Ik kreeg meestal het gevoel dat ik een loser was als ik me alleen voelde. Maar onthoud dat een heel groot percentage van de mensen met deze gevoelens kampt.

 

Ga in ieder geval niet vechten tegen het gevoel. Vechten tegen het feit dat je dit gevoel hebt. Want dit gaat het alleen maar meer in stand houden. Accepteer dat het er is. Soms werkt het al heel goed om te zeggen:

  • “Het is oké dat ik me zo voel”
  • “Ik mag me zo voelen”

 

2. Sta open voor antwoorden

Als jij vaker of een langere tijd met een bepaald gevoel te maken krijgt, dan wil dit gevoel jou waarschijnlijk iets duidelijk maken. Alleen is het van belang om open te staan voor antwoorden om ze ook te kunnen ontvangen.

 

Stel je bijvoorbeeld voor dat je geïrriteerd of boos bent om een bepaalde situatie. Je hebt ruzie met jouw partner. Luister je op dit moment nog optimaal? En sta jij open om antwoorden en adviezen te ontvangen? Waarschijnlijk niet.

 

Zo werkt het als jij aan het vechten bent tegen het gevoel. Daarom is de eerste stap zo belangrijk. Als jij het volledig accepteert sta jij open voor de antwoorden. Deze antwoorden komen automatisch tot je wanneer jij vrede krijgt met dit gevoel.

 

  • Misschien heb je ergens behoefte aan. Een diepere connectie met iemand of jezelf
  • Er kan iets weggegaan zijn in jouw leven waarvan jij je niet bewust was dat jij dit mistte
  • Mogelijk heb je bepaalde gedachten of overtuigingen waardoor jij dit gevoel krijgt

 

Als jij in staat bent om stil te worden dan komen deze antwoorden tot je. De oorzaken en ook waar je behoefte aan hebt. En voor iedereen kan dit verschillen.

 

Merk je dat je moeilijk stil wordt? Probeer dan een keer te mediteren.

 

3. Word comfortabel met jezelf

Dit klinkt gek. Maar eigenlijk ben je nooit alleen. Je bent altijd samen met jezelf. Een van de dingen die mij ontzettend hebben geholpen om te kunnen omgaan met deze eenzame periodes, is comfortabel worden met mezelf. Is het dichter bij mezelf komen.

 

Je wilt niet afhankelijk zijn van anderen om jou een bepaald gevoel te geven. Want dan hebben ze een bepaalde macht over je. Stel dat je afhankelijk bent, en die persoon of situatie is niet aanwezig, dan voel jij je direct weer eenzaam. Dan ben je uit controle.

 

Daarom geloof ik erin dat het belangrijk is om zo comfortabel mogelijk te worden met jezelf. Je neemt jezelf overal mee naartoe. Dan kun je die verbinding met jezelf net zo goed zo aangenaam mogelijk maken.

 

Op momenten of in periodes waar ik me alleen voel, keer ik juist naar binnen. En dit ga ik met een nieuwsgierigheid tegemoet:

  • Waar ben ik mogelijk uit verbinding in mijn leven waardoor ik dit gevoel krijg?
  • Los van al het moeten, hoe kan ik het nu zo aangenaam mogelijk maken voor mezelf?

 

Blijf met ons in verbinding!

Meld je aan voor onze e-mails en ontvang de nieuwste strategieën en aanbiedingen voor jouw persoonlijke ontwikkeling.