Reflecteren

Reflecteren is een van de Belangrijkste Vaardigheden om te Beheersen!

Feb 08, 2021

“Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards.” ― Søren Kierkegaard

 

Ben je ergens ontevreden over? Wil je graag iets veranderen? Of wil je graag iets nieuws leren? Dan is reflecteren een van de belangrijkste vaardigheden om dit te realiseren. Een van de beste manieren om jezelf te ontwikkelen is het oprecht kijken naar jezelf.

 

Hieronder geef ik mijn top 5 redenen om te reflecteren. Daarna geef ik jou een manier om te reflecteren waarbij je erachter komt wat voor jou belangrijk is. Enjoy!

 

1. Je leert jezelf beter kennen

Hoe komt het nou dat we ons op een bepaalde manier voelen in een situatie? Hoe komt het dat we ons anders gedragen in verschillende situaties?

 

Onze persoonlijkheid is mede ontwikkeld door onze ervaringen. Hieronder vallen onze interesses, wat wij belangrijk vinden en onze krachten. Door te reflecteren op een situatie kom je erachter wat jij nou echt belangrijk vindt in het leven.

 

2. Je leert van jouw fouten

 

Uit onderzoek is gebleken dat wij niet leren van een ervaring. Wij leren van het reflecteren op een ervaring. Elke keer wanneer zich een ongewenste/onaangename situatie voordoet kunnen wij er iets van leren. Hierin hoeven wij niet direct “fout” te zitten.

 

Fouten die wij maken in het leven kunnen levenslessen voor ons worden.

 

3. Je leert open te staan voor het onbekende

 

Door te reflecteren neem je de houding aan: “Ik weet het nog niet”. Als je alle antwoorden al wist hoefde je niet te reflecteren. Deze open houding brengt ontzettend veel voordelen met zich mee.

 

Om het kort te houden sta jij open om te leren en dus ook om te groeien. Wanneer je de overtuiging aanneemt het te weten zul je niet meer kijken naar andere perspectieven en mogelijkheden. Dus door jezelf open te stellen ga jij nieuwe mogelijkheden verkennen waardoor je meer te weten kunt komen.

 

4. Het geeft je kracht

 

Reflecteren kan erg confronterend zijn. Als je oprecht durft te reflecteren kunnen er kanten van jezelf aan de oppervlakte komen waar je liever niet naar wilt kijken.

 

Het vergt moed om naar jouw tekortkomingen te kijken.

 

In eerste instantie had ik hier ontzettend veel moeite mee om naar mijn zwakke punten te kijken. Ik kreeg sterk het gevoel dat ik niet goed genoeg was wanneer ik dit deed. Als je hierdoor de keuze maakt om niet te reflecteren blijf je dezelfde (ongewenste) situaties tegenkomen.

Het kan een drempel zijn die je even over moet. Maar wanneer je oprecht durft te reflecteren kom jij in jouw kracht te staan.

 

5. Je kunt anderen ermee helpen

 

Wij kunnen anderen helpen in hun ontwikkeling door te leren van onze eigen fouten. Er is vast wel een keer iemand naar je toe gekomen voor advies. Advies in iets wat jij al een keer ervaren hebt. Wanneer jij hebt gereflecteerd en geleerd van jouw situatie, kun jij die levenslessen overdragen aan de ander.

 

Jij bent een ervaringsdeskundige!

 

Dit is bij mij duidelijk naar voren gekomen met sporten. Binnen mijn sporten heb ik mezelf de handstand aangeleerd. Door te reflecteren op de beweging en te leren van mijn fouten kon ik uiteindelijk de handstand uitvoeren. Hiermee heb ik andere in mijn omgeving feedback kunnen geven zodat zij beter en sneller de handstand konden leren. (ook een vorm van reflectie)

Een ervaringsdeskundige is een goed iemand om van te leren en dat kun jij zijn. Het hoeft hier niet persé te gaan over levensvraagstukken. Het kan zoiets simpels zijn als de handstand.

 

TIP:  reflecteren met anderen 

Een van de aller belangrijkste tips die ik je kan geven over reflecteren is: Doe het samen!

In mijn omgeving heb ik ongeveer 4 mensen bij wie ik altijd terecht kan om te praten (reflecteren) over situaties. Dit heeft mijn zelfreflecties naar een ongekend niveau gebracht en mijn ontwikkeling een enorme boost gegeven.

 

Heb jij de mogelijkheid om te praten met iemand over uitdagende situaties, dan zeg ik doen! Als je er maar met een open mind ingaat en met de intentie om iets te leren.

 

Wil jij meer inzicht krijgen in jouw leven?

Samen reflecteren is nog krachtiger dan het alleen te doen. Wij zijn er voor jou en willen jou graag helpen in jouw ontwikkeling. Daarom geven wij maandelijks Live Online Trainingen! Lees hier meer over onze abonnementen. 

 

 

Blijf met ons in verbinding!

Meld je aan voor onze e-mails en ontvang de nieuwste strategieën en aanbiedingen voor jouw persoonlijke ontwikkeling.