Omgaan met Uitdagingen

Omgaan met Uitdagingen

May 15, 2021

Het leven is een onzekere rollercoaster. Je kunt ervoor kiezen om te genieten van de rit en om te leren van jouw ervaringen. Of je kiest ervoor om te vechten tegen de uitdagingen. Waar je steeds rondloopt met de gedachte dat je het anders wilt hebben.

 

De eerste keuze brengt groei en ontwikkeling met zich mee. De andere keuze gaat er juist voor zorgen dat je vast blijft zitten en niet vooruit komt.

 

In deze blog ga jij leren hoe jij om kunt gaan met de uitdagingen van het leven.

 

Inhoudsopgave

 

1. Zet een stap terug

 

Uitdagingen kunnen verschillen van intensiteit. Hierin kan ook jouw aanpak verschillen.

 

Laten we even zeggen dat de impact van de uitdaging wat groter is. Een uitdaging is groter wanneer de impact op jouw leven groter is. Dan is het van belang om een stap terug te zetten.

 

Misschien heb je te maken met een ziekte, verlies, een relatiebreuk of falen. Dit kan ontzettend ingrijpend zijn. Dus sta jezelf toe om hier even bij stilstaan. Om de impact te mogen ervaren.

 

Doorgaan zoals je altijd bent doorgegaan is in zo’n geval niet de juiste strategie. Er is iets anders nodig. Er is meer aandacht en bewuste actie nodig.

 

Hoe kom je dan achter de juiste vervolgstappen?

Door die stap terug te zetten en te observeren. Door echt even na te gaan wat jij op dat moment nodig hebt en hoe jij deze periode het beste door kunt gaan.

 

Je wilt niet door uitdagende periodes doorknallen. Je wilt juist de periodes mindful tegemoet gaan waar je oog houdt voor jouw eigen gesteldheid en gezondheid. Jouw acties wil je aan laten sluiten op jouw fysieke, mentale en emotionele behoeften.

 

Daarvoor is die stap terug nodig. Zodat jij helder kunt krijgen wat deze behoeften zijn zodat jij jouw vervolgstappen hierop aan kunt laten sluiten.

 

2. Accepteer

 

Dit is misschien wel de meest uitdagende stap. Want soms kunnen omstandigheden zo overweldigend zijn. Soms wil je echt niet dat bepaalde situaties zijn zoals ze zijn en dan ga je er tegen vechten.

 

Het vechten tegen omstandigheden zie ik ontzettend vaak gebeuren. Alleen gaat dit er juist voor zorgen dat je nog vaster in deze situatie gaat zitten. Omdat alle focus en aandacht gaat naar het niet willen van deze situatie.

 

En waar ligt dan de focus op? De ongewenste situatie. Dus zal deze ervaring van de situatie ook blijven bestaan.

 

Iedere verandering start met het accepteren van de omstandigheden.

 

Dit betekent niet dat je accepteert dat het voor altijd zo gaat zijn. Maar het is zoals het is op dit moment. Je merkt bijvoorbeeld dat je de situatie nog niet hebt geaccepteerd wanneer je gedachten hebt zoals:

  • “Waarom moet dit mij overkomen?”
  • “Moet ik ergens voor gestraft worden?”

 

Je wilt dit juist vervangen door:

  • “Het is oké dat de situatie zo is”
  • “Het mag zo zijn”

 

Omarm de uitdaging. Omarm het donkere wat het misschien met zich mee kan brengen. Want het is er speciaal voor jou om je iets te laten zien. Om je ergens naartoe te brengen in het leven.

 

3. Verantwoordelijkheid nemen

 

Naast het accepteren wil jij verantwoordelijkheid nemen voor de situatie.

 

Dit betekent niet dat de situatie jouw schuld is. Soms kan namelijk jou iets overkomen waar je geen invloed op hebt. Maar je hebt wel controle over jouw reactie op de situatie.

 

Jouw reactie op de situatie is alles bepalend voor hoe jij de uitdaging gaat ervaren. Je wilt niet met de vinger naar iets of iemand anders gaan wijzen en hun de schuld geven. Dat verandert niks aan de situatie.

 

Het is jouw verantwoordelijkheid dat jij een benadering kiest die jou sterker uit deze uitdaging laat komen.

 

Verantwoordelijkheid nemen zorgt ervoor dat je in controle komt. Want je gaat de focus leggen op de dingen die jij kunt controleren.

 

Jij kunt namelijk gelukkig, tevreden en vrij zijn in welke omstandigheden dan ook. Dat is jouw verantwoordelijkheid.

 

4. Jij hebt een keuze

 

Heb jij de situatie geaccepteerd en heb jij verantwoordelijkheid genomen? Dan is het van belang om in te zien dat jij een keuze hebt.

 

  • Jij kunt kiezen welk perspectief jij aanneemt
  • Jij kunt jouw mindset kiezen
  • Jij kunt jouw acties kiezen
  • Jij kunt kiezen voor jezelf

 

Jij kunt de strategie en acties kiezen die op dit moment het meest bijdragen aan jouw leven. Als je met uitdagingen te maken krijgt die een grote impact hebben, dan is strategie vaak anders dat je gewend bent.

 

Hou er vooral rekening mee dat je niet terugvalt in oude patronen.

 

  • Als je door een relatiebreuk gaat sta jezelf dan toe om te voelen wat de situatie met je doet. En bepaal vanuit daar welk perspectief en welke acties het meest waardevol voor jou zijn op dat moment.

 

  • Heb je problemen met jouw gezondheid, luister dan naar jouw lichaam. Gaat dit gevoel niet onderdrukken en vermijden door alleen maar harder te gaan werken.

 

Maak keuzes die bijdragen aan jouw leven in plaats van keuzes die jouw tegenwerken. Jij hebt de keuze om jouw uitdagingen en jouw pijn te gebruiken voor groei.

 

5. Geef jezelf tijd

 

Je bent niet in een keer van de wat grotere uitdagingen af. Dit heeft vaak tijd nodig.

 

Zoals ik eerder aangaf proberen mensen uitdagingen en moeilijke situaties uit de weg te gaan. Maar het is geen straf wat jou aan het overkomen is. Het is een kans.

 

Wat je doormaakt voelt niet goed maar het is goed.

 

Om opnieuw jouw weg te vinden heeft even tijd nodig. En die tijd mag jij jezelf geven. Je hebt een nieuw perspectief nodig, nieuwe acties, een nieuwe betekenis die jij geeft aan de situatie. Dit is er allemaal niet zomaar.

 

Een valkuil waar je in kunt trappen is te snel door een moeilijke situatie heen willen gaan. En eigenlijk is dat heel logisch dat je dit wilt. Want het is onaangenaam.

 

Maar dat resulteert sneller in het vermijden en onderdrukken in plaats van het doorleven en ervan leren. Waardoor een situatie blijft bestaan of je verwerkt de situatie niet.

 

Geef jezelf daarom de tijd om door deze uitdaging heen te gaan.

 

Wat is jouw grootste uitdaging op dit moment?

Blijf met ons in verbinding!

Meld je aan voor onze e-mails en ontvang de nieuwste strategieën en aanbiedingen voor jouw persoonlijke ontwikkeling.