Omgaan met Ontevredenheid

May 01, 2021

We hebben allemaal een ontevredenheid in ons zitten. Ontevreden zijn hoeft niet altijd slecht te zijn. Het is een indicatie dat er een bepaalde behoefte is naar iets anders, naar meer. Het is een ambitie in jezelf die tegen je spreekt.

 

Maar er is ook een andere kant. Een keertje een ontevreden gevoel hebben is niet erg. Maar als je continu ontevreden bent dan gaat het een negatieve impact hebben op jouw leven.

 

Dan komen er ook andere gevoelens bij kijken zoals teleurstelling, jaloezie, woede of verdriet.

 

Met structurele ontevredenheid daalt jouw hele ervaring van het leven. Hoe ga je daarom om met ontevredenheid? Dat ga ik in deze blog behandelen!

 

Inhoudsopgave

 

Waar komt ontevredenheid vandaan?

 

Om te beginnen is het fijn om ontevredenheid te begrijpen.

 

Ontevredenheid laat jou zien wat jij wilt veranderen. Het geeft jou een helder beeld waar jij naartoe wilt bewegen in het leven.

 

Maar zoals ik in de introductie aangaf. Structurele ontevredenheid heeft juist een negatieve impact op jouw leven.

 

Deze ontevredenheid wilt eigenlijk het volgende zeggen. Je hebt een bepaald perspectief van hoe iets zou “moeten” zijn. Maar de realiteit is anders.

 

 • Je zou eigenlijk 3 uur gaan werken maar beland in het vertonen van uitstelgedrag
 • Je dacht dat je na een maand 5 kilo afgevallen zou zijn, maar het is maar 3 kilo geworden
 • Je wilde dat het gesprek met jouw partner op een bepaalde manier verliep. Maar het ging anders dan gepland

 

Ontevredenheid is daarom het niet accepteren van de realiteit. Jouw verwachting en ideale situatie komt niet overeen met de werkelijkheid. En het kan ook zijn dat jij ervaart dat jij niet actief deze realiteit aan het veranderen bent naar jouw gewenste situatie.

 

De valkuil waar jij in trapt

Als jij ontevreden bent dan is het moeilijk om tevreden te zijn als er goede dingen gebeuren. Want het kan altijd beter.

 

Dus wat ik dan vaak zie gebeuren is dat men zichzelf nog meer oplegt voordat ze tevreden kunnen zijn. Want als je meer bereikt en meer actie onderneemt dan word je toch tevreden?

 

En dat is de valkuil. Je koppelt jouw tevredenheid aan een ideaalbeeld. Als dit ideaalbeeld gerealiseerd is DAN PAS kun jij tevreden zijn. Zo leg je jezelf onnodig veel druk op.

 

Hierdoor ontstaan er ook negatieve associaties met groei en ontwikkeling. Omdat er continu de koppeling wordt gemaakt met deze pijn, teleurstelling en ontevredenheid.

 

Dus als jij weerstand voelt bij het meer halen uit het leven. Dan wordt er waarschijnlijk een verkeerde koppeling gemaakt tussen het meer willen en ontevredenheid.

 

Hoe kun jij omgaan met een ontevreden gevoel?

 

Wil jij op een goede manier omgaan met jouw ontevredenheid? Dan heb je strategieën nodig die jij in kunt zetten wanneer jij ontevredenheid ervaart.

 

1. Hou van het proces

Het is gevaarlijk om te streven naar iets waarvan je denkt dat het je gelukkig gaat maken.

 

Wanneer jij jouw geluk koppelt aan bepaalde resultaten, dan betekent dit dat jij ongelukkig bent op de weg hier naar toe. Dus dan ervaar je alleen maar heel eventjes geluk of tevredenheid wanneer je een bepaald resultaat hebt bereikt. Maar het hele proces zit dan vol ontevredenheid.

 

Alleen als jij jouw doel hebt bereikt dan komt er wel weer een nieuw doel. En dan ben je weer ontevreden en ongelukkig totdat jij dit doel bereikt hebt. Blijf je op deze manier doorgaan dan ben je grotendeels van jouw leven ontevreden.

 

Leg daarom de focus op het proces in plaats van het resultaat. Koppel jouw tevredenheid aan alles wat jij aan het leren en meemaken bent in plaats van het doel. Koppel jouw tevredenheid aan hoe jij je ontwikkelt als mens.

 

Laat los dat het leven op een bepaalde manier zou moeten zijn. En kijk naar het leven hoe het is. Wat er nu is, is oké. Het hoort allemaal bij het pad dat jij aan het bewandelen bent.

 

Als jouw focus op het proces ligt dan kan er geen ontevredenheid zijn. Want het draait om de ontwikkeling die je doormaakt in plaats van dat de realiteit op een bepaalde manier zou moeten zijn.

 

Hou wel nog steeds het doel voor ogen. Maar verschuif wat meer aandacht naar het proces.

 

2. Stop met oordelen

Als jij je iets voorneemt om te doen en je doet het niet, wat zeg je dan allemaal tegen jezelf?

 

En als je heel eerlijk bent, dan kun jij daarboven in jouw hoofd ontzettend gemeen zijn tegen jezelf.

 

Je bent geneigd om oordelen aan jouw ontevredenheid te koppelen zoals:

 • “Ik ben een loser, ik zal nooit bereiken wat ik wil bereiken”
 • “Ik ben niet goed genoeg”
 • “Waarom zou iemand van mij houden?”
 • “Dit gaat mij nooit lukken”
 • “Misschien is de lat te hoog voor mij”

 

Een negatieve betekenis geven aan jouw ontevredenheid gaat je niet verder helpen. Jezelf blijven veroordelen omdat iets niet zo gaat zoals jij dat wilt, maakt dit jou meer tevreden? Nee, dus waarom zou je dit blijven doen?

 

In plaats van te oordelen neem alleen jouw ontevredenheid waar. Je hoeft er niks mee te doen. Je hoeft er niet tegen te vechten. Want hiermee maak je het alleen maar groter.

 

Jij bent de ontevredenheid niet! Want jij kunt het waarnemen. Door je hier bewust van te zijn koppel jij jezelf los van deze ontevredenheid. Je ziet het voor wat het is. Vanuit hier kun jij een bewuste keuze maken om een ander perspectief aan te nemen of een andere stap in een positieve richting te zetten.

 

3. Vergelijk jezelf niet met anderen

Ontevredenheid ontstaat doordat ons beeld hoe we willen dat de werkelijkheid is, niet overeenkomt met de werkelijkheid.

 

Dit beeld ontstaat onder andere doordat jij je met anderen vergelijkt. Je vergelijkt jezelf met iemand die al is waar jij wilt zijn. Of je vergelijkt de sterktes van iemand anders met jouw zwaktes.

 

Als je er echt over na gaat denken dan kom je erachter hoe onredelijk het eigenlijk is om je te vergelijken met iemand anders.

 

 • Sommige mensen hebben 20 jaar meer ervaring. Ze hebben al alle uitdagingen en tegenslagen overwonnen waar jij nu mee zit. Dat is toch totaal niet eerlijk om je hiermee te gaan vergelijken?

 

 • Iedereen zit ook op een ander pad dan dat jij zit. Iedereen heeft weer anderen doelen. Dus waarom zou jij je vergelijken met iemand die iets heel anders wilt bereiken dan dat jij wilt?

 

Je wilt jezelf alleen vergelijken met iemand anders om van de ander te leren. Zodat jij zelf beter kunt worden.

 

Zonder dat we het doorhebben vergelijken we ons met anderen. En we creëren een werkelijkheid waarin we vinden dat we dat ook allemaal moeten hebben wat zij hebben. Maar je wilt juist weer in verbinding komen met jouw eigen waarheden.

 

Leef een leven zoals jij dat wilt. Dan zal je zien dat er vanzelf tevredenheid en geluk komt.

 

4. Creëer helderheid

Zoals ik aangaf in het vorige punt, je wilt in verbinding komen met jouw eigen waarheden.

 

Wanneer jij merkt dat je ontevreden bent ga dit dan niet vergroten. Je bent geneigd om hier op te focussen en nog meer over na te denken. Waardoor het een heel eigen leven krijgt.

 

Je wilt juist even een stap op de plaats zetten en jezelf bepaalde vragen stellen. Want met vragen kun jij jouw focus bepalen.

 

Dus hieronder heb ik wat voorbeeld vragen neergezet die ik mezelf stel wanneer ik in een negatieve spiraal terecht ben gekomen. Vooral met betrekking tot een ontevredenheid

 

 • Ben ik nog steeds het juiste pad aan het bewandelen?
 • Ben ik nog steeds aan het leren?
 • Wat is op dit moment belangrijk voor mij?
 • Wat verdient mijn tijd en aandacht op dit moment?

 

Op deze manier ga je helderheid creëren in de dingen die juist meer tevredenheid geven. Omdat jij kunt focussen op en handelen naar hoe jij jouw leven wilt leiden.

 

5. Stop met het nastreven van perfectie

Een hoog standaard nastreven is goed. Er is niks verkeerd met het nastreven van excellentie. Maar perfectie nastreven kan voor veel ontevredenheid zorgen.

 

Je streeft een onrealistisch ideaal beeld na waarbij je ook nog jouw eigenwaarde koppelt aan het resultaat. En dat resultaat dat haal je natuurlijk nooit dus ben jij ook nooit goed genoeg.

 

Streef je perfectie na dat ga jij structureel een ontevredenheid ervaren. Dat is een gegeven.

 

Merk je dat je trekjes hebt van perfectionisme, kijk dan nogmaals naar het eerste punt. Het houden van het proces.

 

Bij het nastreven van perfectie ligt de nadruk juist op het perfecte resultaat. Wanneer jij jouw focus en aandacht richt op het proces ben jij gefocust op jouw ontwikkeling. Op de persoon die je aan het worden bent.

 

Dit brengt ook een rust en vrede met zich mee. Want het is goed. Alles wat er gebeurt is onderdeel van jouw proces waarvan je weer leert.

 

Hoe ga jij om met ontevredenheid? Laat het weten in een reactie!

Blijf met ons in verbinding!

Meld je aan voor onze e-mails en ontvang de nieuwste strategieën en aanbiedingen voor jouw persoonlijke ontwikkeling.