Sociale spier trainen

Met Deze Uitgangspunten Train jij jouw Sociale Spier

Apr 07, 2021

“Open your mind to see people in a new light”

 

Net als dat jij met meditatie jouw aandacht spier traint, train je met empathie jouw sociale spier. Door alle afleidingen waar we dagelijks mee te maken hebben wordt de kans steeds groter dat we afgezonderd raken van andere mensen. Dit terwijl onze sociale relaties in hoge mate de kwaliteit van ons leven bepalen.

 

Om de kwaliteit van jouw leven te verbeteren is het nodig om meer te verbinden met andere mensen. Een flexibele open geest oftewel een empathische geest, helpt jou om dit te doen. Maar hoe krijg je nu die flexibele open geest? In deze blog geef ik jou een aantal handvatten die je kunt gebruiken om jouw medemens empathisch tegemoet te treden en meer te verbinden met de ander.

 

Deze flexibele open geest kent dezelfde  vorm van energie als de energie van creativiteit. Dus wanneer je anderen met een open geest tegemoet treedt, dan creëer je nieuwe bijzondere situaties en ervaringen die de kwaliteit van jouw leven zal verbeteren. En het leven van de ander wordt er ook nog eens leuker van!

 

1. Treed zo open mogelijk andere mensen tegemoet

 

Dit eerste handvat is gebaseerd op een aantal principes. We weten niet wat andere mensen denken, welke intentie ze hebben en ook niet hoe deze tot stand is gekomen. Vanuit deze principes vertrek je als je meer wilt verbinden met de ander.

 

Je weet niet wat iemand denkt. Je kunt je wel inleven in wat iemand doormaakt door je voor te stellen hoe het zou zijn als jij zelf in zo’n situatie zat. Maar nog steeds zijn we verschillende mensen.

 

Dus neem nooit aan dat de ander zich hetzelfde voelt als jij en blijf open. Mocht je toch bepaalde aannames hebben: test ze dan door vragen te stellen. Daarmee blijf je toch openstaan voor het perspectief van de ander.

 

Je weet niet welke intentie de ander heeft. Ga er wel van uit dat de intentie altijd positief is. Als je er namelijk al vanuit gaat dat iemand een negatieve intentie heeft dan wekt dit eerder gevoelens van wantrouwen en terughoudendheid op, dan van verbintenis en empathie.

 

2. Je kent iemand pas echt als je weet wat hem drijft

 

Je kunt het beste met de ander verbinden als je echt je best doet om de ander te leren kennen. Vaak denken we dat we wel weten hoe iemand anders in elkaar zit. Vooral als we al lang met iemand samen zijn. En toch is dit zeker niet altijd waar. Mensen veranderen. Ze gaan door verschillende levensfases die weer andere behoeften, gevoelens, kennis en overtuigingen met zich meebrengen.

 

Blijf dus hier ook open. En besef dat je iemand anders pas echt kent als je weet wat hem drijft. Wat diegene belangrijk vindt in het leven. En je begrijpt wel dat je daar niet zomaar achter komt. Dat vergt interesse, tijd, inlevingsvermogen, en nog veel meer om daar achter te komen.

 

Heb jij je wel eens afgevraagd waardoor jouw partner, kind of die collega door gedreven wordt? Waar gaat hun hart sneller van kloppen?

 

Als je dit weet, dan openen zich ineens een aantal deuren, je hebt andere gespreksonderwerpen, maar kunt ook veel beter inspelen op de behoefte van de ander. Door te weten wat de ander drijft kun je mooi aansluiten.

 

3. Bewaak de kwaliteit van jouw aandacht

 

Net als elke vaardigheid gaat empathie vergezeld van de kwaliteit van aandacht. Wanneer jouw aandacht constant verstoord wordt doordat jij op jouw smartphone kijkt, dan is het lastiger om zicht te krijgen op de gevoelens en perspectieven van anderen. Je trekt je als het ware continue terug. In je eigen wereld waar je alleen bent. Zelfs in de drukte ben je dan alleen.

 

Je traint jezelf dus in afgezonderd zijn van andere mensen door zoveel tijd op social media door te brengen. In plaats dat jij jouw sociale spier traint en bezig bent te verbinden met andere mensen.

 

Dus ben je bijvoorbeeld in gesprek met iemand anders? Zet het geluid van je smartphone uit. Of leg hem helemaal uit het zicht. Dan kom je ook niet in de verleiding om erop te kijken. En je zult zien dat het je ook veel minder bezig houdt.

 

Stel in plaats daarvan eens een aantal vragen om de ander beter te leren kennen en erachter te komen wat diegene drijft. En luister aandachtig naar de antwoorden die je krijgt. Zonder af te wachten totdat je zelf weer kunt praten. Luister alleen maar eens.

 

Zelf druk

Het kan best uitdagend zijn om met je aandacht bij de ander te blijven. Vooral als je zelf in een drukke periode van je leven zit. Dan kom je al snel in een survivalmodus terecht en krijgen anderen soms niet die aandacht die ze verdienen. Als je opmerkt dat je gedachten afdwalen tijdens een gesprek, zet dan je zintuigen in om erbij te blijven.

 

Gebruik bijvoorbeeld je ogen om de ander bewust aan te kijken. Zo kun je je oren gebruiken om te luisteren hoe het stemgeluid van de ander is.

 

4. Doe net alsof je de ander nog nooit gezien hebt

 

Natuurlijk heb jij meerdere relaties in je leven met mensen die je al langer kent. Of denkt te kennen. Want doordat jullie al de nodige jaren met elkaar door hebben gebracht, trap je ook makkelijker in de valkuil van “elkaar denken te kennen”.

 

Wanneer jij je opstelt alsof je iemand voor de eerste keer ziet kun je een open flexibele geest houden. Doe alsof je nog niks over de ander weet. En ben nieuwsgierig naar de ander. Alsof je de ander nog helemaal opnieuw moet leren kennen.

 

In de waan van alle dag is er ook helemaal niks mis mee als je ervan uit gaat dat je de ander kent en wel weet hoe de ander gaat reageren.

 

Maar als jij de kwaliteit van deze lange relaties die je hebt ook wilt verbeteren, dan is het goed om ook eens bewust naar de ander te kijken alsof je hem of haar voor de eerste keer ziet. Wees nieuwsgierig. En blijf nieuwsgierig.

 

Als je deze persoon nog nooit gezien had, wat zou je dan willen weten? Waar ben je nieuwsgierig naar? Vraag jezelf af wat je zou vragen om achter zijn of haar dromen te komen.

 

Neem ook eens rustig de tijd om naar de gedachten en behoeften van de ander te vragen. En ga er niet automatisch van uit dat je wel weet wat de ander wilt. Kijk met andere woorden met een nieuwsgierige bril naar de ander.

 

Welke relatie wil jij verbeteren?

 

Blijf met ons in verbinding!

Meld je aan voor onze e-mails en ontvang de nieuwste strategieën en aanbiedingen voor jouw persoonlijke ontwikkeling.