Valkuilen over energie

In Deze 5 Valkuilen Trap jij nog Steeds als het om jouw Energie Gaat

Feb 09, 2021

 

Wat het ook is dat je wilt bereiken: Je hebt er energie voor nodig. Energie is het samenspel van fysieke, emotionele, mentale en spirituele energie.  Door te focussen op jouw energie verander jij de uitkomsten van jouw leven. Energie verandert alles.

 

Jouw aandacht, aanwezigheid & productiviteit zijn niet wat ze moeten zijn als je niet de juiste energie kunt genereren of niet weet hoe jij jouw energie kunt managen.

 

Daarom is het heel belangrijk om steeds bewust te zijn van hoe het met jouw energie gesteld is. Iedere fase in jouw leven vraagt weer iets anders van jou. Hier zal je steeds je energie op moeten kunnen aanpassen. En zodanig dat jij je er goed bij voelt.

 

Inhoudsopgave

 

Die momenten…

 

Je hebt vast wel eens dat gevoel gehad dat je vol energie zat. Je kon de wereld aan. Als je wakker werd had je zin in de dag en dacht je: wat zal ik vandaag eens gaan doen? Je had focus, concentratie en kreeg dingen af. Je kwam terug van het werk en had energie om iets te gaan doen in je vrije tijd. Je voelde je fit en energiek en je deed veel. De motivatie, vreugde en de gedrevenheid waren er.

 

Toen heb je vast ook wel gevoeld dat je anderen ook mee kon nemen in jouw energie, je wist hen te inspireren of kon makkelijk met je aandacht bij je kinderen en geliefde blijven. Kortom, als je energie hebt voel jij je heerlijk.

 

Nu kan het goed zijn dat het tegenovergestelde waar is op dit moment in jouw leven. Misschien voel je je moe en futloos door de dag heen. Misschien heb je het gevoel dat je alle ballen hoog aan het houden bent, maar niet echt iets gedaan krijgt. Je bent niet productief. En niet aanwezig in de interacties met anderen. Je wilt zo graag dingen ondernemen en jouw ambities najagen maar de energie en passie ontbreken.

 

Het goede nieuws is dat jij zelf de energie kunt creëren die je hiervoor nodig hebt. Energie creëer je door intentioneel doelgericht gedrag. Door het ontwikkelen van krachtige gewoonten zodat jij je energie onder controle krijgt.

 

Er zijn echter nog steeds een aantal hardnekkige valkuilen waar jij in blijft trappen en die jouw energie negatief beïnvloeden.

 

1. Energie heb je niet. Energie genereer je

 

Wacht niet totdat iemand of iets jou energie geeft. Je genereert of creëert energie zelf. Door je gedrag, gedachten en gevoelens bewust te kiezen. En goed voor jezelf te zorgen.

 

Goed voor jezelf zorgen doe je o.a. door voldoende slaap, gezond eten en bewegen of sporten.

 

Elke levensfase en transitie vergt weer aanpassingen hierin. Dus met kleine kinderen en een eigen bedrijf heb je andere dingen nodig om energie te generen dan toen je student was met een bijbaantje.

 

2. Je volgt nog het ritme van de samenleving

 

Het is juist belangrijk om je eigen ritme te vinden. Welke dingen werken op dit moment in jouw leven voor jou. De valkuil waar we nog maar al te vaak in trappen is om het ritme van de samenleving te volgen.

 

Als je er niet bewust bij stilstaat dan ben je snel geneigd om maar mee te denderen op het tempo van de huidige 24-uurs samenleving. En constant te reageren op alles en iedereen. Te reageren op dringende of veel vaker, helemaal niet dringende zaken.

 

Voor je het weet heb je het gevoel dat je geleefd wordt. Dit zorgt voor enorm veel energieverlies. En daarom ben je minder productief.

 

Vandaar dat het enorm belangrijk is dat je bewust stilstaat bij het feit dat jij zelf de kwaliteit van jouw leven bepaald door hoe jij met jouw energie omgaat. Laat jij je gewoon leegzuigen door het tempo van de samenleving, zogenaamde dringende zaken van andere mensen of bepaal jij je eigen ritme?

 

Jouw eigen ritme bepaald je door na te gaan waar jij van nature energie door krijgt. Dat zijn vaak dingen die je graag doet, waar je plezier in hebt en die weinig moeite lijken te kosten. Of de dingen die je als kind zijnde al leuk vond om te doen en waarmee jij jezelf uren kon vermaken. Vaak vind je voorbeelden hiervan terug in jouw hobby's of passies.

 

Inventariseer dit eens voor jezelf door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • “Welke dingen vond ik als kind al leuk om te doen?”
  • “Waar kan ik helemaal in opgaan zodat ik de tijd vergeet?’
  • “Welke dingen geven mij energie en lijken weinig moeite te kosten?”

 

Als we plezier hebben dan zijn we in een bepaalde staat van zijn. Dan is er energie aan het werk. Doe meer van de dingen die jou van nature energie geven. En houd in je achterhoofd dat elke levensfase iets anders van jou verwacht. Dus als je vroeger bijvoorbeeld genoeg had aan 6 uur slaap dan betekent dit niet dat het nu ook nog zo is.

 

3. Je weet niet wat je wilt in het leven

 

Stel een doel. Je hebt een einddoel nodig om uit je huidige situatie te komen. Iets of iemand waar je het voor doet. Een doel geeft jouw richting en daardoor meer controle over hoe jij jouw tijd besteedt.

 

Met een doel weet je waar je de energie voor nodig hebt. Want als je veel energie hebt, maar je weet niet waar je de energie voor kunt gebruiken, dan loop je het risico dat je energie besteed aan allerlei onbelangrijke taken die jou niet verder helpen. Dan wordt heb je meer energie maar je wordt niet productiever en de kwaliteit van leven verbetert ook niet.

 

Aan de andere kant kun je een heel mooi doel met een plan voor ogen hebben, maar als je geen energie hebt om dit uit te voeren, kom je ook niet vooruit. 

 

Maak dus een doel. En maak dit doel belangrijk genoeg voor jezelf. Die emotionele connectie met het doel is enorm belangrijk om er gepassioneerd en vol energie aan te werken.

 

4. Je hebt nog niet gekozen voor een energiek en gepassioneerd leven

 

Maak de keuze om energiek door het leven te gaan. En maak hem nu. Anders laat je het leven maar gewoon overkomen en blijf je maar het gevoel houden dat je geleefd wordt. Je blijft hangen in dezelfde negatieve gedachten.

 

Blijf niet steeds hetzelfde excuus gebruiken: “ik voel me gewoon  niet zo goed” of “ik voel me gewoon niet zo energiek” of  “ik ben gewoon niet zo’n soort persoon”, “ Ik ben moe doordat mijn baas zoveel eisend is, of de kinderen zoveel energie vergen”.

 

Ook al voel je je moe en uitgeput, blijf niet wachten totdat iets of iemand jou de energie gaat geven. En wacht zeker niet tot er eerst iets ergs gebeurd. Je leeft nu. Wat is nu het volgende niveau van energie en passie voor jou?

 

Want hoe zou het zijn als je elke dag vol energie en passie tegemoet kon treden? Wat zou je niet allemaal gedaan krijgen op zo’n dag. En ook nog met plezier.

 

Dus stel jezelf de volgende vragen;

  • Met welke energie sta ik op?”
  • “Met welke energie treed ik elke dag tegemoet?”
  • “Wat kan ik nu al doen om met meer energie en passie de dag tegemoet te treden?”

 

Door jezelf deze vragen te stellen word jij je bewust van de huidige situatie waar je in zit. En met de laatste vraag denk je alvast na over wat je nu al kunt doen om de dag met meer passie en energie tegemoet te treden.

 

5. Je legt de verantwoordelijkheid buiten jezelf

 

Neem verantwoordelijkheid voor de energie die jij deze wereld in stuurt. Energie verandert alles. Het bepaalt daarom de kwaliteit van jouw leven inclusief jouw relaties. Ben hier intentioneel in. Dus laat de dagen je niet zomaar overkomen maar neem het heft in eigen handen.

 

Door verantwoordelijkheid te nemen voor de energie waar jij dagelijks meer leeft neem jij verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van jouw leven. 

 

Pas wanneer jij echt de verantwoordelijkheid hebt genomen voor jouw energie kan er iets veranderen. Want dan wacht je niet meer af totdat iets of iemand buiten jezelf het gaat veranderen. Jij gaat het zelf doen.

 

Iedereen vertelt dagelijks een bepaald verhaal tegen zichzelf, vol met smoesjes, excuses en redenen waarom je een bepaald niveau van energie hebt. Je gelooft dit verhaal of niet. Maar de kans is groot dat je het als een waarheid aan hebt genomen. En zolang dit zo is, is er nog geen volledige controle en verantwoordelijkheid.

 

Stel jezelf daarom de volgende vragen;

  • “Als jij kijkt naar jouw energie, waar zeg je tegen jezelf dat het door komt?”
  • “Met welke uitleg over de het niveau van energie dat je hebt, leg je de verantwoordelijkheid nog buiten jezelf?”

 

Wanneer jij de volledige verantwoordelijkheid hebt genomen voor het niveau van energie die je ervaart dan kun je zoals gezegd veranderen.

 

 

Blijf met ons in verbinding!

Meld je aan voor onze e-mails en ontvang de nieuwste strategieën en aanbiedingen voor jouw persoonlijke ontwikkeling.