Relatie verbeteren

Hoe Verbeter je de Vaardigheid om Lief te Hebben?

Apr 07, 2021

Sommige mensen bezitten de vaardigheid om lief te hebben alsof het hun tweede natuur is (aangeboren talent is). Liefde stroomt naar hun toe als een rivier en zij absorberen liefde als een spons. Echter, de meesten van ons hebben dit talent niet, en moeten hard werken om de vaardigheid van het “lief hebben” te ontwikkelen of verbeteren. Dit maakt het lief hebben niet anders dan andere vaardigheden.

 

Om een succesvol schrijver te worden bijvoorbeeld zal je erg je best moeten doen. Je moet een reusachtig vocabulaire hebben, een bepaalde mate van intelligentie, doorzettingsvermogen, een goede mentor, een ondernemersgeest, je moet veel lezen, en ga zo maar door.

 

Hetzelfde geldt voor een liefdevolle relatie. Wil jij een liefdevolle relatie hebben, dan zal jij je bewust moeten worden van de vaardigheden en sterke-unieke kanten die je al bezit, maar ook die vaardigheden die je nog moet verwerven. De schrijver kan misschien wel schrijven, maar heeft nog geen ondernemersgeest. Die zal hij dan moeten ontwikkelen en dat kost moeite.

 

Alleen jouw eigen vaardigheden en unieke kanten kennen is niet voldoende voor een liefdevolle relatie. Het ook belangrijk om de sterke kanten van jouw partner te zien en blijven zien. In het begin ging het misschien allemaal nog vanzelf en is het allemaal leuk en spannend. Maar op den duur kan er meer nodig zijn. Soms wil je misschien ook jouw relatie naar dat volgende niveau tillen. En nog meer verbintenis en liefde creëren, zelfs als de relatie al goed is.

 

Een relatie is een dagelijkse mogelijkheid om voldoening en betekenis uit je leven te halen. Dus als je er bewust en actief mee aan de slag gaat, dan kunnen er de mooiste dingen ontstaan.

 

In deze blog vertel ik via welke routes jij de vaardigheid van het liefhebben kunt verbeteren en laat zien dat de sterke, unieke eigenschappen van beide partners daar een centrale rol in hebben.

 

Vijf routes naar een liefhebbende relatie

 

1. Focus op de sterke & unieke eigenschappen

De eerste route die je kunt bewandelen op weg naar het vaardig worden in liefhebben is het focussen op de sterke & unieke eigenschappen van jouw partner.

 

In zijn boek Authentic Happiness, beschrijft Seligman (2002) dat hij gelooft dat ieder mens bepaalde sterke karakter eigenschappen bezit. Hij noemt deze signature strengths. Dit zijn sterke kanten waar iemand zelfbewust en blij mee is. Deze eigenschappen worden door iemand gebruikt in alle gebieden van het leven, van werk, de liefde, in het de sport, en het opvoeden van kinderen.

 

Voorbeelden van deze eigenschappen zijn:

Vriendelijkheid, dankbaarheid, vergevingsgezindheid, sociale intelligentie, perspectief, integriteit, humor, smaak, eerlijkheid, zelfcontrole, voorzichtigheid, en nederigheid.

 

Gebruik zoveel mogelijk van deze eigenschappen in zoveel mogelijk gebieden van jouw leven. Dus ook in de liefde! Dit zorgt voor het creëren van een betekenisvol leven.

 

Een relatie gaat beter wanneer het als een voertuig dient om deze sterke eigenschappen van beide partners te kunnen gebruiken.

 

Als we geluk hebben, wordt onze partner verliefd op ons vanwege deze sterke & unieke eigenschappen. Echter, na een tijdje worden deze eigenschappen voor lief genomen en naarmate er nog meer tijd verstrijkt kunnen ze zelfs als een last worden ervaren. Dan wordt integriteit verward met koppigheid, doorzettingsvermogen met halsstarrigheid, en vriendelijkheid met zwakheid.

 

Het goede nieuws is dat niet in elke relatie de sterke eigenschappen na een tijd zullen worden gezien als negatieve eigenschappen. Als je de sterke eigenschappen van jezelf en jouw partner op de juiste manier weet te gebruiken, dan kun je juist de liefde versterken in jouw relatie. Ook als deze al goed is.

 

De meest gelukkige koppels focussen zich op elkaars sterke eigenschappen en tonen elke dag waardering en bewondering voor elkaars sterke eigenschappen. Zij richten zich op de positieve kanten van de relatie en geloven dat slechte dingen die andere koppels overkomen, niet voor hun zullen gelden.

 

Deze optimistische manier van uitleg geven aan bepaalde situaties helpt mee aan het verbeteren van jouw relatie. Je zou het een optimistisch perspectief kunnen noemen. Dit brengt mij meteen op de volgende route naar een betere relatie.

 

2. Optimisme

Optimisme helpt de relatie. Als jouw partner iets doet dat jou tegenstaat, probeer er alles aan te doen om een geloofwaardige/tijdelijke, actuele en lokale verklaring voor te vinden. Als jouw partner iets doet dat jij bewonderingswaardig vindt, vergroot het dan uit met aannemelijke argumenten, die eeuwig en consistent zijn , zoals zijn of haar unieke karakter eigenschappen.

 

3. Actief en aandachtig luisteren

De derde route die je kunt bewandelen op weg naar het lief hebben is: actief en aandachtig luisteren. Actief en aandachtig luisteren kan ook een van de vaardigheden zijn die je nog moet verwerven in jouw relatie.

 

Het gaat niet alleen om hoe goed je luistert. Het gaat om hoe vaak je goed luistert. Dus het principe van quality time gaat bij aandachtig luisteren niet op. Frequentie is hier cruciaal.

 

De ander wilt weten of hij begrepen wordt (validatie). Je begrepen voelen zorgt voor bevestiging en het gevoel dat er van jou gehouden wordt. Daarom moet jij je stinkende best doen om jouw partner het gevoel te geven dat je daadwerkelijk luistert. Hoe serieuzer het gespreksonderwerp, des te serieuzer de bevestiging moet zijn en hoe actiever jij dus moet luisteren.

 

Luister actief en aandachtig en benoem en benadruk ook bewust de sterke & unieke karaktereigenschappen van jouw partner. Hiermee geef jij de ander bevestiging.

 

Ook al heb jij de intentie om actief en aandachtig te luisteren naar jouw partner, dan nog kunnen bepaalde barrières ervoor zorgen dat het niet meteen lukt. Jouw dag kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je er niet met jouw gedachten bij bent. Ook jouw emotionele staat, en de ernst van het onderwerp dat besproken wordt, beïnvloeden jouw aandacht en luistervaardigheden. Wees je hiervan bewust en geef niet te snel op.

 

Dit brengt mij ook weer tot de volgende route die je kunt bewandelen. Want hoe beter de aandacht bij jouw partner is, hoe meer de relatie zal kunnen groeien.

 

4. Aandacht

Laat ik er geen doekjes om winden. In aandacht land kun je geen concessies doen. Aandacht is jouw grootste goed als het gaat om het creëren een liefhebbende relatie.

 

Onderzoek van Gotmann (1992) voorspelt nauwkeurig welke relaties door de jaren heen zullen verbeteren. Hoe een goede, stabiele relatie beter wordt. Hij vond in zijn onderzoek dat deze koppels 5 uur extra tijd per week aan elkaar besteden t.o.v. koppels waar de relatie verslechterd en uiteindelijk in een scheiding eindigt.

 

Hieronder staat wat deze koppels doen om hun relatie te verbeteren en ik raad jou aan om deze ook toe te passen in jouw relatie.

  • Afscheid: Voordat deze koppels elkaar gedag zeggen ’s ochtends, zijn zij 1 ding te weten gekomen over wat de ander gaat doen die dag (2 min * 5 dagen = 10 min)
  • Reünie: Aan het einde van elke werkdag hebben deze koppels een ontspannen “herenigings” gesprek (20 min.* 5 dagen= 1 uur 40 min.)
  • Affectie: aanraken, vasthouden, kriebelen en kussen, samen met tederheid en vergevingsgezindheid (5 min. * 7 dagen = 35 min.)
  • Weekelijkse date: alleen met zijn tweeën in een ontspannen sfeer tijd voor elkaar (2 uur per week)
  • Bewondering & waardering: Elke dag wordt er minstens 1 keer oprechte affectie en waardering getoond (5 min. * 7 dagen =35 min.)

 

5. Onvervangbaarheid

Als wij wisten dat wij vervangen zouden kunnen worden in de ogen van onze partner dan zouden wij weten dat hun liefde oppervlakkig was. Een gedeelte van wat ons onvervangbaar maakt zijn onze unieke karaktereigenschappen. Die heeft niemand. De ander wilt hierin bevestigd worden. Ergens diep van binnen willen wij de enige zijn met dit setje sterke karaktereigenschappen. Bovendien willen wij geloven onze partner daarom alleen bij ons wilt zijn. Daarom is het zaak dat jij jouw hierin partner bevestigd.

 

Dit kun je doen door te focussen op deze eigenschappen (route 1), een optimistisch perspectief (route 2), actief en aandachtig te luisteren (route 3), het tonen van waardering en affectie (route 4).

 

Andere manieren die je kunt toepassen om jouw partner het gevoel te geven dat hij of zij onvervangbaar is:

  1. Benadruk dat alleen jouw partner precies dit setje unieke eigenschappen heeft
  2. Stimuleer de keuzes van jouw partner die aansluiten bij zijn of haar unieke eigenschappen
  3. Vertrouw jouw eigen problemen en uitdagingen aan jouw partner toe

 

Dan is het cirkeltje rond, want je zult dus moeite moeten doen om die eigenschappen bij jouw partner te ontdekken en ook te bekrachtigen, bewonderen en bevestigen. Je moet er dus kei hard voor werken om een lief te hebben en deze vaardigheid te versterken.

 

Welke route naar het liefhebben ga jij bewandelen?

 

Blijf met ons in verbinding!

Meld je aan voor onze e-mails en ontvang de nieuwste strategieën en aanbiedingen voor jouw persoonlijke ontwikkeling.