Congruent leven

Hoe Congruent Leef Jij?

Apr 07, 2021

Je vraagt je maar af waarom je maar niet vooruit komt in het leven. Waarom je niet die progressie boekt die je voor ogen hebt of die doelen niet behaalt. Hierdoor vraag je je af of je wel met het juiste bezig bent. En ga je zelf twijfelen of je wel echt weet wat je wilt.  Dit frustreert je.

 

Het zou zo maar kunnen zijn dat jij je slecht voelt omdat je niet leeft in overeenstemming met je beste zelf.

 

Je hebt misschien al meer van ons gelezen als het gaat om het kennen van jouw kernwaarden en het leven in overeenstemming hiermee. Dit noemen we: congruentie

 

Een van de belangrijkste redenen waarom jij niet leeft in overeenstemming met wat wij belangrijk vinden is omdat wij constant blootstaan aan invloeden van buitenaf. De mening van andere mensen, het ritme van de samenleving etc. Een andere reden is dat je te weinig stiltaat bij hoe jouw beste zelf het leven zou inrichten.

 

Brendon Bruchard beschrijft in zijn boek the Charge () dat wij mensen allemaal gedreven worden door congruentie en dat jij op een positieve of negatieve manier congruent kunt zijn.

 

Als jij positief congruent leeft, dan gedraag je je in overeenstemming met de beste versie van jezelf. En streef je naar jouw hoogste potentieel. Je weet dat er meer in het leven zit dat wat jij er nu uithaalt. En je vertrouwt erop dat je steeds verder zult groeien in het leven.

 

Wanneer jij negatief congruent leeft, dan denk je minderwaardig over jezelf. Dit zorgt er ook voor dat jij je ook hiernaar gaat gedragen. Het gevolg is dat jij jezelf klein houdt en dit verklaard ook waarom jij maar niet die doelen bereikt. En je slecht voelt.

 

Dus als jij nog niet leeft in overeenstemming met je beste zelf, negatief congruent, dan wil je dit omzetten. Want jij wilt je tenslotte goed voelen en jouw doelen bereiken. De vraag is dan hoe zet je dit om zodat je je goed voelt.

 

1. Ken je kernwaarden en handel hiernaar

 

Jij kunt jouw keuzes baseren op jouw kernwaarden. Die dingen die jij op dit moment in jouw leven belangrijk vindt. Kernwaarden hebben als eigenschap dat zij jou van binnenuit drijven.

 

Vrijheid, gezondheid, sportiviteit, inspiratie, creativiteit. Dit zijn allemaal voorbeelden van kernwaarden waardoor jij van binnenuit gedreven kunt worden.

 

Doordat kernwaarden zo’n enorme drijfkracht hebben, vormen zij een uitstekende basis om keuzes te maken en te handelen. Uiteindelijk maak je keuzes die het meeste aansluit bij jouw kernwaarden. Daardoor leef je congruent en zul je het gevoel hebben dat het klopt wat je doet. Dit maakt gelukkig. Indirect kies je dus door congruent te leven, voor geluk.

 

Niets is krachtiger dan het leven van een congruent leven. Het gevoel hebben dat je met het juiste bezig bent.

 

2. Wees congruent in emoties/gevoelens

 

Waar veel mensen niet aan denken is dat wij ook congruentie kunnen ervaren, niet alleen door hoe wij ons gedragen maar ook hoe wij ons structureel voelen.

 

Wanneer wij onze emoties niet onder controle hebben en deze veelal beïnvloedt worden door door anderen of de omstandigheden, dan voelen we ons miserabel.

 

Aan de andere kant, als we onze emoties onder controle hebben en intentioneel positieve emotionele energie genereren, dan ervaren we congruentie met hoe wij ons willen voelen in het leven. Dan klopt het wat we voelen.

 

Ons geluk is met andere woorden niet afhankelijk van de omstandigheden of andere mensen. Je kunt zelf congruent zijn in welke emoties jij elke dag wilt ervaren en deze ook zelf genereren. Energie heb je namelijk niet. Energie genereer je.

 

Een veelgemaakte fout is dat je gaat zitten wachten tot die gevoelens waar je naar verlangt: succes, geluk, liefde, waardering, motivatie dankbaarheid etc. jou vanzelf overkomen. Dit terwijl jij juist deze gevoelens kunt creëren.

 

3. Verander de manier waarop jij tegen jezelf praat

 

Als je iets maar vaak genoeg tegen jezelf zegt, dan ga je het vanzelf geloven. En het ergste is: je gaat er ook naar handelen. Daarom is het heel belangrijk om te onderzoeken hoe jij tegen jezelf praat.

 

Wat zijn nu die negatieve gedachten die jij elke dag tegen jezelf herhaalt?  Gaan die over dat je niet goed genoeg bent, je iets niet kunt of jij jouw doelen niet gaat halen? Dan is het tijd om deze negatieve gedachten te vervangen door positieve gedachten.

 

Dit doe je door eerst deze negatieve gedachten op te speuren en ze dan te testen. Helpen deze gedachten jou wel verder? Is het wel zo dat jij niet goed genoeg bent? Is het waar wat je tegen jezelf zegt? Wat zou een goede vriend of vriendin hierop als antwoord geven?

 

Vervolgens vervang jij de gedachte door positieve gedachten die jou helpen om dichterbij jouw doel te komen.

 

4. Focus

 

We kunnen het niet vaak genoeg benoemen. Focus is zo ontzettend belangrijk. Want wat jij aandacht geeft, groeit. Geef jij alles wat niet lukt, tegenzit aandacht. Dan voelt het leven zwaar en verschrikkelijk. Als jij daarentegen focust op wat er wel allemaal goed gaat of vooruit gaat, dan genereer je weer die positieve emoties waardoor jij je goed voelt.

 

En geloof me, er gaan veel meer dingen goed dan fout. Jij doet veel meer dingen goed dan fout. Je moet alleen nog de keuze maken om hierop te focussen. Door te focussen op wat er goed gaat zul je meer congruentie ervaren, want jij was al op zoek naar die goede gevoelens.

 

5. Geef het beste van jezelf aan de ander, voor de ander

 

De relaties met andere mensen bieden jouw een uitgelezen kans op congruentie. Onthoud dat een relatie bestaat om te geven in plaats van om te krijgen.

 

Hoe eerder je op deze manier de interacties met de mensen om je heen in stapt, hoe beter. Want dan kun je ook meteen beginnen met jouw liefde waardering en dankbaarheid te uiten aan de ander. Daar wil je niet mee wachten en vandaag nog mee beginnen.

 

Door dit te uiten, genereer je weer meer positieve emoties en vergroot je het gevoel van congruentie. Als je zou wachten dan voelt het eigenlijk niet goed. Dus vraag jezelf af: wat heb ik altijd tegen die belangrijke persoon in mijn leven willen zeggen of wat heb ik samen willen doen?

 

En doe het! En geef het beste wat je hebt. Je zult zien dat het heerlijk voelt.

 

Nu is het cirkeltje weer rond, Want congruentie heeft niet alleen een positieve impact op de kwaliteit van jouw eigen leven.

 

Wanneer jij een positieve invloed wilt hebben op de levens van andere mensen. Leef dan congruent. Want dat is wat anderen gaat inspireren en raken. Zij zullen ook zien dat jij leeft in overeenstemming met wat belangrijk voor jou is, dat het klopt wat jij doet. En dat raakt mensen.

 

Wat zou jij vandaag als kunnen doen dat meer in overeenstemming is met jouw beste zelf? (dat wat jij belangrijk vindt)

 

Blijf met ons in verbinding!

Meld je aan voor onze e-mails en ontvang de nieuwste strategieën en aanbiedingen voor jouw persoonlijke ontwikkeling.