perspectief productiviteit

Een Nieuwe Kijk op Productiviteit

Feb 10, 2021

We hebben allemaal wel eens gedacht: “kon ik maar meer doen in minder tijd”. Wanneer je het meest uit jouw leven wilt halen, dan is productiviteit een bepalende factor.

 

Een paar jaar geleden wilde ik alleen maar productiever worden. Het moest meer zijn en sneller gebeuren. Dit was in mijn ogen de definitie van productiviteit. Zo veel mogelijk doen in zo min mogelijk tijd. Maar dit werkte averechts voor mij. Hierdoor begon ik een enorme druk te ervaren, wat mijn prestaties juist naar beneden haalde. Dus ik ben mijn perspectief op productiviteit gaan veranderen.

 

Na het een en ander gelezen en ervaren te hebben, weet ik hoe ik wil kijken naar productiviteit. Productiviteit is het doen wat belangrijk voor jouw is. Dit is voor mij de basis, de overkoepelende definitie. Als je dit weet kun je aandacht geven aan: hoe kun je dit zo efficiënt mogelijk doen?

 

Productiviteit is context afhankelijk

 

In iedere omgeving kan er dus iets anders zijn wat productief is. In iedere omgeving is namelijk iets anders belangrijk voor jou.

 

Voorbeeld 1: Je komt net thuis van werk. Er is project waar je graag aan wilt werken.  Je doet meteen je laptop open en gaat werken aan dit project. Als jij een goede verbinding met jouw partner en kinderen belangrijk vindt, dan kan het werken aan dit project als niet productief gezien worden. Omdat je geen aandacht hebt voor je partner en kinderen maar meer voor je laptop. Beter zou zijn als jij vraagt hoe het met hun gaat. Dat zou productief zijn.

 

Voorbeeld 2: Je bent bezig met een project voor jouw werk. Hiervoor ben je tientallen mailtjes aan het beantwoorden per dag. Je gaat van bespreking naar bespreking. En eigenlijk komt het er op neer dat je 100 taken tegelijkertijd aan het uitvoeren bent. Maar wat is nou echt belangrijk? Welke 3 onderdelen hebben de grootste impact op de realisatie van het project?

Het gaat niet om het zoveel mogelijk doen, maar datgene doen wat belangrijk is. Dat is productiviteit.

 

“Als je niet focust op wat belangrijk is, waarom zou je je dan focussen?”

 

Druk zijn is niet gelijk aan productief zijn

 

We zijn tegenwoordig alleen maar druk. Als je aan iemand vraagt: “Hoe gaat het met je?” dan krijg je als antwoord: “druk”. Drukte is een soort merk geworden, waarbij we niet meer nadenken over waar we nu druk mee zijn. Laat staan dat we weten wat belangrijk voor ons is en of we dan druk zijn met de belangrijke dingen.

Stel jezelf deze vragen:

  • Brengen de taken die ik uitvoer mij dichter bij mijn doel?
  • Geven de taken die ik uitvoer een waardevolle betekenis aan mijn leven?

 

Wij zijn namelijk ontzettend goed in het doen van ontzettend veel dingen die niet belangrijk zijn. Een voorbeeld is het constant in de gaten houden van onze telefoon, social media en onze email. Het zijn vaak kleinere taken die makkelijk af te ronden zijn. Hier gaat het dus om de kwantiteit van taken, waardoor je het gevoel hebt druk te zijn, terwijl je eigenlijk niet productief bent.

 

Zelf heb ik meer focus en energie gekregen door productiviteit te zien als doen wat belangrijk voor jou is. Als je eenmaal weet wat belangrijk voor jou is in een context, dan kun strategieën gaan toepassen om efficiënter met jouw tijd, energie en focus om te gaan.

 

Nu is het jouw beurt!

 

Als jij jouw tijd productief besteedt, waar besteed jij dan jouw tijd aan?

 

 

Blijf met ons in verbinding!

Meld je aan voor onze e-mails en ontvang de nieuwste strategieën en aanbiedingen voor jouw persoonlijke ontwikkeling.