Vroeg opstaan

De Voordelen van Vroeg Opstaan

Apr 09, 2021

“Early to bed and early to rise makes a man healthy, wealthy and wise.” – Benjamin Franklin

 

Vroeg opstaan is een bekend onderwerp binnen persoonlijke ontwikkeling om succesvol in het leven te worden. 

  • Michelle Obama staat op om 4:30
  • Tim Cook staat op om 3:45
  • Tim Armstrong staat op om 5:00
  • Howard Schultz staat op om 4:30
  • Jocko Willink staat op om 4:30

 

En de lijst gaat zo nog wel even door. 

 

Je hoort waarschijnlijk vaak de volgende voordelen van vroeg op staan:

Je leeft gezonder, betere mentale gezondheid, hogere productiviteit, betere concentratie en nog veel meer.

 

Deze voordelen link ik persoonlijk niet direct aan het vroege opstaan. Er zijn namelijk ontzettend veel factoren van toepassing op deze voordelen door de dag heen. Ik zou eerder zeggen dat jouw ochtend routine en gewoontes deze voordelen realiseren.

 

Zelf heb ik er een gewoonte van gemaakt om iedere dag om 9 uur te gaan slapen en om 5 uur op te staan. Dit zijn de voordelen die ik direct ervaar van het vroege opstaan:

 

1. Ongestoorde tijd

 

Door de dag heen wordt jouw aandacht op veel verschillende manieren gevraagd. Bijvoorbeeld door jouw kinderen, mensen in jouw omgeving, jouw werk en zo nog veel meer. Dit zorgt ervoor dat je reactief door de dagen heen gaat

 

De ongestoorde tijd in de ochtend geeft jouw de mogelijkheid om jouw eigen tempo van het leven te bepalen. Je dendert dus niet maar door op de trein van de samenleving of die van andere mensen.

 

Deze reactiviteit weerhoudt jou vaak om aandacht te geven aan de dingen die echt belangrijk zijn. 

 

Vraag jezelf eens af hoeveel momenten jij hebt in de dag waar jij echt tijd voor jezelf hebt? Hoeveel momenten heb jij waar jij ongestoord aan jezelf en jouw doelen kunt werken?

 

Het vroeg opstaan geeft jou een moment waar je vrij bent van deze afleidingen. Mits je natuurlijk wegblijft van jouw telefoon, social media en e-mails. 

 

Op deze manier vrij zijn van afleidingen geeft jou de mogelijkheid om productief te zijn en te werken aan wat echt belangrijk is. Laat dat nou net het volgende voordeel zijn.  

 

2. Tijd besteden aan wat echt belangrijk is

 

In de ochtend kun jij die ongestoorde tijd besteden aan jouw doelen. De doelen en taken die voor jouw belangrijk zijn. Je kunt de tijd ook goed gebruiken om een uitdagende taak af te ronden.

 

Wellicht lukt het je niet om door de dag heen jouw sportmoment in te plannen. Dan is de ochtend hier perfect voor. Daarnaast kun je ook nog de tijd nemen om een gezond ontbijt klaar te maken.

 

Maar kun je dit niet gewoon in de avond doen?

 

Dat kan, alleen hebben de meeste van ons geen energie meer aan het einde van de dag. Deze tijd wordt dan vaak besteed aan bijvoorbeeld het kijken van TV of filmpjes op het internet.

 

Je kunt dus veel beter eerder gaan slapen en in de ochtend deze tijd betekenisvol besteden.

 

Iedereen heeft weer andere doelen die belangrijk zijn. Het belangrijkste is dat jij doelen hebt die waardevol voor jou zijn. Iets waarvoor jij wilt opstaan.

 

3. Discipline en wilskracht

 

Met het vroege opstaan ben jij de vaardigheden: discipline en wilskracht aan het leren.

 

Ik zie deze twee als een spier die getraind kan worden. Wanneer jij consistent iedere ochtend vroeg opstaat dan ben jij gedisciplineerd aan het werken. En hier komt ook wilskracht bij kijken.

 

Want om heel eerlijk te zijn. Als het ijskoud is buiten en mijn wekker gaat om 5 uur, dan wil ik soms ook liever blijven liggen.

 

Om toch vroeg op te staan leg ik mijn wekker ver van bed. Zo dwing ik mezelf om uit bed te komen. Op het moment dat ik uit bed kom heb ik een moment van bewustwording. In dit moment kan ik bewust de keuze maken om op te staan.

 

Als jij uit bed komt ook al heb je er op dat moment even geen zin in, dan ben jij jouw wilskracht aan het trainen.

 

Dit zal uiteindelijk ook overgaan in andere onderdelen van jouw leven waar deze vaardigheden nodig zijn. Zo heb je bijvoorbeeld de wilskracht en discipline om te gaan sporten ondanks dat je moe bent of geen zin hebt.

 

4. Jouw eerste overwinning

 

Als jij de avond van tevoren de wekker om 5 uur zet, dan heb je een afspraak met jezelf gemaakt. Jij gaat om 5 uur opstaan. Als dan jouw wekker afgaat en je klikt op snooze dan heb je eigenlijk jouw eerste doel niet behaald.

 

De vraag: kun je dan wel op jezelf vertrouwen? Je heb een afspraak met jezelf gemaakt en komt deze niet na. Het is ontzettend belangrijk om de afspraken die je met jezelf maakt ook na te komen.

 

Wanneer jij iets zegt dat je het ook doet. Dit is een fundamenteel onderdeel van het hebben van zelfvertrouwen. Jouw zelfvertrouwen groeit naarmate jij elke keer weer de afspraken met jezelf nakomt.

Het vroege opstaan is dus jouw eerste overwinning van de dag. Je hebt al jouw eerste doel behaald.

 

5. Structuur

 

Je spreekt met jezelf af om op een bepaalde tijd te gaan slapen en op te staan. Dit geeft jouw structuur. Structuur heeft ontzettend veel voordelen. Hier een paar opgesomd:

  • Het maakt jouw efficiënter. Jij hoeft namelijk minder keuzes te maken door de dag heen.
  • Jij leert makkelijk gewoontes aan. Structuur moedigt jou namelijk aan om dezelfde taak op hetzelfde moment te blijven herhalen.
  • Jij hebt controle over jouw leven. Er is zoveel in het leven waar jij geen controle over hebt en wat jouw stress oplevert. Structuur vermindert juist stress omdat jij niet hoeft te denken aan hetgeen dat gedaan moet worden.

 

Is vroeg opstaan nodig om succesvol te worden?

 

Nee, het is niet van belang om vroeg op te staan om succesvol te zijn. Het is namelijk deels genetisch bepaald welk dag-nachtritme het beste bij jou past. Het gaat er dus om waar jij je het beste bij voelt en waarbij jij het meest productief kunt zijn.

 

Het belangrijkste is dat jij in het eerste uur na het opstaan een succesvolle ochtend routine hebt opgesteld. Hierdoor begin jij de dag beheerst met energie en positiviteit. In plaats van de dag beginnen met haast, chaos en stress. 

 

Welke voordelen ervaar jij bij vroeg opstaan?

Blijf met ons in verbinding!

Meld je aan voor onze e-mails en ontvang de nieuwste strategieën en aanbiedingen voor jouw persoonlijke ontwikkeling.