Creativiteit

De Reden Waarom Creativiteit Essentieel is

Feb 13, 2021

“I believe there is nothing more powerful in life than following our own individuality to shine through, to light the world with our own divine uniqueness”. Brendon Burchard

 

De meeste dagen gaat het schrijven mij heel makkelijk af. En op sommige   lijkt het alsof ik geen inspiratie of creativiteit heb om een nieuwe blog te schrijven. Op die dagen lukt het mij heel moeilijk om alle ideeën die ik heb te structureren.

 

Zo kwam ik op het idee voor deze blog. Een van die dingen die mij namelijk het meeste vreugde en voldoening brengen in het leven is iets nieuws creëren. Noem het creativiteit, noem het zelfexpressie. Ik vind het geweldig om iets te maken dat nog niet eerder bestond. En dat proces volledig te doorleven.

 

Ik ging hierdoor nadenken over het belang van creativiteit om vooruit te komen in het leven en dus voor onze persoonlijke ontwikkeling. En ik kwam erachter dat ik het meest in het moment leefde, volledig mezelf kon zijn en mijn ideeën de vrije loop kon laten, op de momenten dat ik creatief bezig was.

 

En als ik iets nieuws schrijf een verhaal, blog, een training een les dan schrijf ik op mijn best als ik dat op mijn eigen unieke manier doe. Als ik training geef dan kan ik mijn verhaal het beste overbrengen wanneer ik volledig mijzelf ben. Als ik vertel in mijn eigen woorden op mijn eigen unieke manier. Daarom gaat deze blog over het belang van creativiteit. Want uiting geen aan jouw eigen unieke creativiteit is zo belangrijk dat ik het perse met jou wil delen .

 

Inhoud

 

Creativiteit in het dagelijks leven

 

Misschien denk je bij het woord creativiteit wel meteen aan kunstvormen. En bij creatieve mensen aan de schilder, tekenaar, de schrijver en musicus. Maar creativiteit kun je ook terug vinden in het dagelijks leven. In de kleine dingen.

 

In de manier waarop jij praat, de manier waarop jij jouw kinderen opvoedt, e-mails beantwoordt, hoe jij je kleedt, wat jij doet in jouw vrije tijd en ga zo maar door. Dit zijn allemaal voorbeelden van manieren waarop jouw eigen unieke zelf naar voren kan komen. In feite is alles wat jij doet een vorm van zelfexpressie.

 

Als het goed is kun jij nu een aantal voorbeelden uit jouw eigen leven bedenken waar jij jouw creativiteit en unieke zelf kunt terugvinden. Als jij jezelf wilt blijven ontwikkelen en blijven groeien is het jouw taak om te ontdekken hoeveel creativiteit er van jou terug te vinden is in jouw leven.

 

Creativiteit in de verschillende gebieden van jouw leven

 

Om die progressie te blijven zien en vreugde en voldoening te ervaren is het belangrijk om uiting te geven aan jouw creativiteit in de verschillende gebieden van het leven.

 

Nu jij er bewuster bij stilstaat, kun je zoals gezegd vast voorbeelden vinden van hoe jouw unieke zelf tot uiting komt in jouw leven. Het helpt om dan de verschillende gebieden in het leven na te lopen en te bepalen hoeveel creativiteit hier tot uiting komt.

 

En als jij tot de conclusie komt dat jij nog veel meer jouw creativiteit tot uiting kunt laten komen in bepaalde gebieden dan ontbreekt er iets essentieels in jouw leven….: een stuk JOU.  Met deze blog heb je dan een mooi uitgangspunt om hieraan te gaan bouwen en meer van jou naar voren te laten komen in jouw leven. En daardoor meer vreugde en voldoening uit het leven te halen.

 

Ik heb mij hierdoor laten inspireren op het boek The Charge van Brendon Burchard. Hij schrijft in dit kader over 6 gebieden in het leven waarvoor je kunt bepalen of jij jouw unieke zelf kunt terugvinden. Jouw huis (thuis), werk, intieme relatie, vriendschap, vrije tijd, contributie.

 

De 6 gebieden

 

Huis (thuis)

Je kent vast de uitdrukking wel: een opgeruimd huis is een een opgeruimd hoofd. Dit voorbeeld laat al zien dat jouw huis een afspiegeling kan zijn van hoe het met jou gaat. Van jouw mentale gesteldheid. Een rommelig huis zou dus ook rommel in je hoofd betekenen. Gebrek aan helderheid en overzicht.

 

Als jij om je heen kijkt in huis, zie je dan hoe jouw huis jouw (mentale) welzijn representeert? Welke voorbeelden kun je vinden van jouw unieke zelf in huis? Heeft jouw huis jouw stempel door de inrichting, kleuren, meubels, maar ook de geur, hoe het voelt en de sfeer? Is jouw huis echt een afspiegeling van hoe jij bent als persoon?

 

Werk

Het werk is bij uitstek een plaats waar creatieve processen plaatsvinden en die enorm bepalend is voor jouw welzijn. Er kan enorm veel positieve energie vrijkomen op het moment dat jij op jouw unieke manier eigenaar kunt zijn van een bepaald proces of project. En dit van het begin tot het einde kunt volgen. Je ziet letterlijk iets uit jouw handen komen, iets nieuws ontstaan en je kunt er jouw eigen stempel op drukken. Dit zorgt voor voldoening. De vraag is of jij voorbeelden kunt vinden van jouw unieke zelf in de laatste projecten waar jij aan gewerkt hebt?

 

Laat jouw werkplek voorbeelden zien van items die door jou zijn uitgekozen? Een familiefoto, plant of juist een volledig clean bureau. Waar zie jij jouw unieke zelf terugkomen?

 

Intieme relaties

Je had er misschien nog niet bij stilgestaan, maar als jij een intieme relatie hebt om dit moment, dan is dit een heel bijzonder gebied van jouw leven waar jij kunt onderzoeken of jouw unieke normen en waarden terug te zien zijn.

 

Leg jij jouw creativiteit in jouw relatie? Door de dingen die jij kiest om te zeggen of juist niet te zeggen, door de dingen die jullie samen doen, de ambities die jullie hebben en hoe je elkaar ondersteund in het bereiken van de doelen die je hebt. Er zijn mogelijkheden te over!

 

Vriendschap

Krijgen jouw vrienden jouw echte zelf te zien? Merk je dat jij je eigen stem in jouw vriendschappen legt? En ondernemen jullie dingen die jij leuk vindt en waar jij een keuze in hebt? Begrijpen jouw vrienden jouw manier van communiceren en de ambities die je hebt? Dit zijn allemaal voorbeelden van vragen die jij jezelf kunt stellen met betrekking de mate waarin jij je creativiteit uit in vriendschappen.

 

Vrije tijd

Een stuk eigenheid kun je ook terugvinden in hoe jij jouw vrije tijd besteedt. Hoeveel zie jij hiervan terug? Lees jij de boeken waar jij van houdt? Heb jij hobby’s die uiting geven aan wie jij echt bent?

 

Contributie

Draag jij op jouw eigen manier bij aan de wereld? Welke impact heb jij op je eigen leven en dan van anderen? Heb jij het gevoel dat jij een unieke afdruk op de wereld achterlaat? Ook in jouw bijdrage aan de wereld kun jij natuurlijk je creativiteit kwijt.

 

Creativiteit en haar toegevoegde waarde

 

Wanneer jij op zoek gaat naar de creativiteit en zelfexpressie in jouw leven, dan het laat je nadenken over of jij echt jouw leven aan het lijden bent of dat van iemand anders. Leef jij een leven dat waardig is aan jezelf op basis van jouw definitie van succes? In plaats van volgens regels, het boekje en een of ander vast stramien waarvan jij denkt dat je het klakkeloos moet volgen?

 

Als jij jouw creativiteit volledig tot uiting laat komen in de verschillende gebieden van jouw leven dat ben ik ervan overtuigd dat je optimale vreugde en geluk kunt creëren voor jezelf. Jouw zelfvertrouwen gaat groeien wanneer jij meer nieuwe, unieke dingen gaat creëren. Vertrouwen in jouw eigen kunnen.

 

 

Blijf met ons in verbinding!

Meld je aan voor onze e-mails en ontvang de nieuwste strategieën en aanbiedingen voor jouw persoonlijke ontwikkeling.