Overgave

De Kracht van Overgave

May 08, 2021

Negatieve gevoelens. Je wilt er eigenlijk het liefst zo snel mogelijk van af. Angst, boosheid, frustratie, woede, verdriet, onzekerheid. Met deze gevoelens heeft iedereen te maken. Ik durf wel te zeggen: dagelijks te maken.

 

Het opvallende is dat ondanks dat we er zo vaak mee te maken hebben, maar we eigenlijk niet leren om er goed mee om te gaan. Dit wordt mede veroorzaakt doordat we negatieve gevoelens liever niet hebben en ze hierdoor vaak niet de aandacht krijgen die ze verdienen. We laten het liever niet merken of praten er niet over. Want hoe tegenstrijdig het ook klinkt, juist door toe te laten wat je voelt, kan het gevoel minder erg of intens worden.

 

Als we weten dat ze minder erg worden door ons eraan over te geven. Waarom laten we dan toch die gevoelens niet toe? Dat is de vraag die in deze blog centraal staat.

 

Ik kwam op het idee om deze blog te schrijven omdat ik momenteel 40 weken en 3 dagen in verwachting ben. Nu is het geen geheim dat (hoog) zwangere vrouwen bijna overgeleverd zijn aan hun hormonen, maar het feit dat je aan het “wachten” bent op een naderende bevalling maakt het omgaan met gevoelens een interessante aangelegenheid.

 

Tegen de tijd dat jij deze blog leest, is onze dochter waarschijnlijk net geboren. Maar ik denk dat het niks af doet aan het feit dat in de eindfase van een zwangerschap een ongekend waardevolle les verborgen zit, als het gaat over omgaan met negatieve gevoelens of emoties. Dat is de les van overgave.

 

Overgave

 

Het is mijn derde zwangerschap, maar het lijkt net alsof deze les nu pas echt tot mij doordringt. Overgave is de oplossing voor de rollercoaster van gevoelens waar je in zit tijdens een zwangerschap. Met name in de eindfase van een zwangerschap.

 

Hoewel het misschien niet perse met jou resoneert, wil ik de vergelijking maken met een zwangerschap en het leven in het algemeen. Door een zwangerschap word je namelijk  “gedwongen” in de overgave. In het dagelijks leven heb je dit gevoel wellicht minder, maar toch gaat de vergelijking op. Door je over te geven aan de gevoelens die er op dit moment zijn, maak je het leven draaglijker.

 

Mijn betoog is dat je simpelweg door te leven met allerlei gevoelens te maken krijgt. En een manier van ons mensen om hiermee om te gaan is door er tegen te vechten of de gevoelens te onderdrukken. Want we willen ze liever niet hebben.

 

Wat zwanger zijn (akelig) duidelijk maakt, is dat vechten en onderdrukken beide geen zin hebben (je kunt namelijk niet weg uit je eigen lichaam). Daarom ligt de oplossing verborgen in overgave. Overgave aan alles wat er is. In het moment nu. Dus ook die negatieve gevoelens. Mag maar bang, boos, verdrietig, gefrustreerd, onzeker zijn van jezelf. Laat dat gevoel toe.

 

Nu ik het zo opschrijf klinkt het heerlijk. Geen oordeel, geen moeten. Alles mag er even zijn. Het is alsof er een last van mijn schouders afglijdt als ik het tegen mezelf zeg: je mag ongeduldig zijn. Je mag onzeker zijn. Het is allemaal ok.

 

En wat ik meteen bespeur is dat met het toelaten van deze gevoelens er een vertrouwen ontstaat. Een vertrouwen in mezelf. Dat ik het aankan. Ongeacht welk gevoel dat ik ervaar. Want er mag er zijn. Als ik mezelf overgeef aan mijn gevoelens dan hoef ik niet iets of iemand anders te zijn. Het voelt zelfs bevrijdend.

 

Dus ook al moet ik nog even wachten, en weet ik niet wat er op mij afkomt tijdens de bevalling. Ik weet dat het goed komt. Want alles wat ik voel en ervaar mag er zijn. Hierdoor realiseer ik mij dat het fantastisch zou zijn als jij dit ook kunt ervaren in jouw dagelijks leven. Door je over te geven aan wat er is. In het moment nu. En jezelf toe te staan om te voelen wat je voelt.

 

En als kers op de taart, krijg je er een prachtige portie zelfvertrouwen voor terug. Of moet ik zeggen: levensvertrouwen?

 

Waarom we gevoelens vaak niet durven toelaten

 

Het mag duidelijk zijn dat er behoorlijk wat voordelen zitten aan het leven in het moment nu en je over te geven aan dat wat er is. Toch vinden wij het vaak lastig om ons over te geven. Waarom is dat eigenlijk?

 

1. De angst dat het juist erger wordt

De eerste reden waarom we het vaak lastig vinden om niet te vechten tegen bepaalde gevoelens is omdat we bang zijn dat ze juist erger worden. Dit hangt nauw samen met het gevoel van controle verlies. We zijn in de veronderstelling dat wanneer we gevoelens toe laten en erkennen dat ze er zijn, de gevoelens erger worden. Of dat we onszelf er in verliezen.

 

Het tegenstrijdig dat het ook lijkt, dit is niet waar. Juist door (negatieve) gevoelens toe te laten en je over te geven aan het moment, stroomlijn je als het ware deze gevoelens. Je geeft ze ruimte. En hierdoor krijgen ze juist een plaats of worden zelfs minder erg. Denk maar aan het voorbeeld van een bal die je probeert onder water te houden. Je bouwt hierdoor druk op en de bal zal koste wat het kost de weg naar boven proberen te vinden.

 

Zo is het ook met gevoelens. Die willen niet onderdrukt worden en zullen net zoals de bal hun weg naar boven proberen te vinden. Dus onderdruk met andere woorden je gevoelens niet. Want hoe langer de tijd verstrijkt, hoe meer druk je opbouwt. Terwijl als je snel jouw gevoelens de ruimte geeft, des te minder druk er wordt opgebouwd en hoe makkelijker je ermee om kunt gaan.

 

Iets anders dat ik je mee wil geven is dat je niet bang hoeft te zijn dat wanneer jij je over geeft aan het moment en de gevoelens die je ervaart, jij de controle zult verliezen. Psychologisch gezonde mensen kunnen net zo goed heftige emoties ervaren. Kenmerkend voor emoties is dat zij zich altijd opbouwen en ook weer afbreken. Dus er zit altijd een hoogtepunt aan een emotie, waarna deze in heftigheid zal afnemen.

 

2. Wat zullen andere mensen wel niet denken

Zoals ik al eerder aangaf, heeft overgave in mijn beleving alles te maken met zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Wanneer jij je volledig weet over te geven aan het moment en dat wat je voelt, dan zeg je eigenlijk dat alles er mag zijn. Dat jij er volledig mag zijn. Dit is een ultieme vorm van zelfacceptatie.

 

De reden waarom dat het lastig kan zijn om je volledig over te geven, is omdat het ons bezig houdt wat andere mensen ervan zullen vinden. Wanneer jij volledig jezelf bent en je over geeft, ben je op je meest kwetsbaar en kunnen anderen jou zien zoals je echt bent. Dit kan een onwennig gevoel zijn, waardoor we geneigd zijn om ons niet over te geven uit angst dat andere mensen ons niet goed genoeg vinden zoals we zijn. Met al onze imperfecties.

 

Tot slot

Inmiddels is onze dochter geboren en bijna 3 weken oud. Het blijkt eens te meer dat niet alleen een zwangerschap, maar ook een bevalling volledige overgave verlangt. En zo is het ook met het leven. Ik voel me ontzettend dankbaar voor alle ervaringen die ik heb mogen doormaken de laatste weken. Hopelijk heb ik jou kunnen inspireren om je af en toe over te geven aan het moment en die gevoelens die jij ervaart. Ook al vind je vaak veel meer redenen om ertegen te vechten en het niet te doen. Je hoeft niet alle lessen zelf te leren.

 

Waaraan ga jij je overgeven?

Blijf met ons in verbinding!

Meld je aan voor onze e-mails en ontvang de nieuwste strategieën en aanbiedingen voor jouw persoonlijke ontwikkeling.