Voordelen van moed

De 5 Voordelen van Moed

Feb 10, 2021

 

“Courage is resistance to fear, mastery of fear, not abscence of fear” - Mark Twain

Psychologen zijn het eens met de quote van Mark Twain. Moed is niet de afwezigheid van angst, moed is het ondernemen van actie en volharden ondanks de angst. Moed kan zorgen voor minder angst in verschillende gebieden van het leven. Daarom heeft moed ontzettend veel voordelen.

Met deze blog wil ik jou motiveren tot het leiden van een moedig leven. Jij bent in staat tot geweldige dingen die je nooit had durven dromen en die je nooit zult ontdekken als je geen moed toont en actie onderneemt.

 

Misschien denk je nu wel, ja maar meer moed tonen betekent ook dat ik me kwetsbaar op moet stellen, meer risico’s moet nemen en dat ik me vaker angstig of oncomfortabel zal voelen. En dit klopt in zekere zin ook.

Wat ook klopt is dat hoe meer actie je onderneemt terwijl je bang bent, jij jezelf laat zien en anderen helpt, des te minder stressvol en oncomfortabel deze acties worden.

 

Inhoudsopgave

 

Wat is moed?

 

Zoals gezegd is moed niet de afwezigheid van angst, maar het ondernemen van actie, ondanks de angst. Dus de angst blijft bestaan, maar doordat je vaker actie onderneemt wordt deze wel minder en leer je er beter meer omgaan.

 

Veel mensen hebben er moeite mee om het concept moed te omschrijven. Laat staan dat ze het zien als een vaardigheid die je kunt leren. Vaak wordt moed ten onrechte gezien als een gave die je gewoon hebt of niet. Op het moment dat je de vaardigheid om moed te tonen gaat leren, verandert alles. Met moed wordt jouw leven betekenisvoller en succesvoller.

 

Zoals bij elke (nieuwe) vaardigheid die je leert zullen er oncomfortabele gevoelens om de hoek komen kijken. Dat geldt ook wanneer jij meer moed gaat tonen. Maar stel dat je dat niet doet, dan blijft alles bij het oude, doe je wat je deed en krijg je wat je kreeg. Zo’n leven biedt weinig mogelijkheden tot groei en ontwikkeling.

 

Zoals ik al schreef, wanneer jij vaker iets doet, hoe comfortabeler jij je erbij gaat voelen. Daarom is het zo belangrijk dat jij start met het tonen van meer moed. Actie ondernemen en volharden. Het leiden van een moedig leven.

 

Soorten moed

Er zijn verschillende soorten moed. De morele moed, zoals het opkomen voor iemands rechten, de psychologische moed, die gaat over het overkomen van je eigen angsten en jezelf laten zien ook al vindt iemand anders het niet leuk. De alledaagse moed gaat meer over het nemen van actie in uitdagende situaties en onzekerheid, zoals verhuizen naar een andere stad.

 

Het aller belangrijkste is dat jij voor jezelf uitmaakt wat moediger zijn voor jou betekent en ernaar gaat leven!

 

Uiteindelijk zal moed ervoor zorgen dat jouw leven meer betekenis krijgt en jij succesvoller wordt.
 

De 5 Voordelen van moed

 

1. Moed is aanstekelijk

Door moed te tonen kun je een rolmodel zijn voor anderen.

Een goed voorbeeld geven en andere mensen inspireren. Moed is in dat opzicht hetzelfde als andere emoties. Bijvoorbeeld angst. Je kunt je kinderen angst voor insecten aanleren. Zo kun jij je kinderen ook leren moedig te zijn. Moed kan dus van pas komen in allerlei situaties waarbij je het leven van anderen op een positieve manier wilt beïnvloeden.

 

Let op! Moed betreft dus positieve acties waarbij je anderen geen schade berokkent

 

“Do not harm”

 

2. Moed biedt de kans om uitzonderlijk te zijn

Geen enkel mens wilt een beperkt leven leiden. Het liefst willen wij allemaal vrij zijn, ons ware zelf laten zien en onze dromen najagen, zonder restricties. Leven volgens onze eigen standaard, laten zien wie we werkelijk, zijn zorgt voor authenticiteit en vrijheid.

 

Een bijkomend voordeel is dat wanneer jij je ware zelf aan anderen laat zien, het ook makkelijker is om te verbinden met mensen. De ander weet wat jouw doelen, ambities en dromen zijn. Daardoor kan de ander jou daardoor helpen en bijdragen aan jouw proces.

 

Je ware zelf zijn en voor jezelf opkomen voor jezelf, ongeacht wat anderen zullen denken vergt moed. Door die moed te tonen kun je wel je eigen leven leiden, volgens jouw eigen norm en streven naar prestaties daarboven. Door moed te tonen besteed je aandacht aan jouw eigen proces en doe je die dingen die buitengewoon, nieuw en verrassend zijn. Moed helpt dromen te realiseren. Omdat je actie onderneemt.

 

3. Moed biedt tegenwicht tegen kwetsbaarheid en angst

Iedereen krijgt wel eens te maken met gevoelens van angst of kwetsbaarheid. Als jij je laat tegenhouden door deze negatieve emoties, dan staat dit het bereiken van jouw doelen in de weg. Wat je dan niet wilt is dat je gaat wachten totdat de mist opklaart en de zon weer gaat schijnen. Je kunt deze gevoelens juist tegenwicht bieden door iets te doen. Actie te ondernemen. Moed te tonen.

 

Of misschien ben jij wel iemand die juist alles perfect wilt doen als je je kwetsbaar of angstig voelt. En misschien denk je wel dat je door het perfect te doen de uitdagende situatie kunt controleren. Dit is niet zo. Perfectie bestaat namelijk niet. Dus je streeft dan naar een onhaalbare oplossing voor de gevoelens van angst en kwetsbaarheid.

 

Wat je wel kunt doen is actie ondernemen. Een stap in de juiste richting. Wetende dat het niet perfect zal zijn en dat je fouten kunt maken. En dat dit er ook bij hoort.

 

4. Moed kweekt vertrouwen

Moedig zijn vereist het kennen van jouw kernwaarden. Steeds handelen in overeenstemming met jouw kernwaarden (actie ondernemen) is moedig. En daardoor zal je steeds vaker het gevoel hebben dat het klopt wat je doet. En met elke moedige actie kom je dichterbij het doel en het leven dat je voor ogen hebt. Hierdoor zal je op jouw eigen keuzes en gedrag kunnen vertrouwen en zal ook jouw zelfvertrouwen toenemen.

 

Op een gegeven moment kom je op een punt dat je je het geloof in jezelf bereikt hebt dat wat er ook gebeurd, jij wel een oplossing zult vinden.

 

5. Moed zorgt ervoor dat je blijft leren

Wanneer je actie blijf ondernemen in onzekere, moeilijke situaties dan zal je ook een keer fouten maken of de verkeerde keuze maken. Maar je staat tenminste niet stil. Elke keer dat minder goede keuze maakt doet er zich een kans voor om te leren. Een kans om bij te stellen, koers te bepalen en weer op het goede spoor te komen. Kortom, door moed te tonen kun je blijven leren en jezelf blijven ontwikkelen.  

 

Welke actie zou jij ondernemen als jij moed toont?

 

 

Blijf met ons in verbinding!

Meld je aan voor onze e-mails en ontvang de nieuwste strategieën en aanbiedingen voor jouw persoonlijke ontwikkeling.