Consistentie

Consistentie is de Sleutel tot een Succesvol en Betekenisvol Leven

Feb 10, 2021

 

“Consistency is key”  - Brendon Burchard

De beloningen van consistent, consequent gedrag zijn enorm. Consequent naar de sportschool, gezond eten, voldoende slapen, mediteren, dankbaar zijn, lachen en genegenheid tonen. Het is maar een handje voorbeelden van consequent gedrag dat misschien weinig lijkt voor te stellen, maar waarvan de gevolgen enorm positief zijn.

We weten allemaal stiekem wel dat wanneer we deze gedragingen consequent uitvoeren, de kwaliteit van ons leven er enorm op vooruit gaat. En toch doen we het niet, te weinig of niet consistent genoeg. 

De valkuil is dan dat jij je maar blijft afvragen waarom je het toch niet doet. En maar blijft uitstellen. Om vervolgens tot de conclusie te komen dat je geen zin hebt. En ik kan je vertellen dat je waarschijnlijk nooit achter de echte reden gaat komen waarom dat je maar geen consistente actie onderneemt.

Eigenlijk is dat ook helemaal niet nodig om toch jouw doelen te bereiken en wensen te vervullen. Er zijn namelijk zoveel factoren die een invloed hebben op het ondernemen van consistente actie, dat het te complex is om te begrijpen.

Er zijn wel een heleboel dingen die jij kunt doen die jou gaan helpen consistent te zijn in wat je doet. En daarom dichterbij dat succesvolle en betekenisvolle leven gaan helpen waar jij naar verlangt. Daarom geef ik jou in de blog 10 tips die jou helpen consistent te zijn.

 

 

Inhoudsopgave

  1. Geloof dat je een succesvol en betekenisvol leven waard bent
  2. Vervang negatieve gedachten door positieve gedachten en overtuigingen
  3. Stel vast wie jij bent en hoe jij wilt leven
  4. Blijf verbonden met jouw WHY
  5. Choose your battle
  6. Plan het
  7. Negeer de negatieve dingen die je tegen jezelf zegt
  8. Mindset van persoonlijke groei
  9. Kies!
  10. Omring jezelf met de juiste mensen

 

1. Geloof dat je een succesvol en betekenisvol leven waard bent

 

Met stip op nummer 1. Ken jouw eigen waarde. Je bent een succesvol en betekenisvol leven waard. Het is belangrijk dat jij hier zelf ook van overtuigd bent. Anders ga je met de minste of geringste tegenslag opgeven.

 

Als je stiekem diep van binnen denkt dat je eigenlijk niet goed genoeg bent, niet mooi genoeg, niet slim genoeg, niet jong genoeg, niet vaardig genoeg. Dan is de basis om een succesvol en betekenisvol leven te bereiken niet solide genoeg. Want jij vindt zelf nog ergens dat je het niet waarde bent om echte successen te boeken en gelukkig te zijn. Met andere woorden: je houdt jezelf klein.

 

Wanneer jij jezelf nog klein houdt, dan is het veel lastiger om consistent te zijn, dan wanneer jij groot durft te dromen en overtuigd bent van het feit dat jij het succes en geluk waard bent.

 

Dit brengt mij meteen op de tweede tip om meer consistent te zijn.

 

2. Vervang negatieve gedachten door positieve gedachten en overtuigingen

 

De manier waarop je tegen jezelf praat bepaald in hoge mate jouw gevoel en gedrag. Onderzoek daarom jouw gedachten eens kritisch. Dus je kunt je voorstellen dat als je consistent een negatief verhaal tegen jezelf vertelt, dat het dan veel moelijker is om dat fijne leven te bereiken dat je voor ogen hebt. Vervang deze negatieve zelfspraak door positieve woorden en affirmaties. Dan wordt het ook makkelijker om consistent actie te ondernemen.

 

3. Stel vast wie jij bent en hoe jij wilt leven

 

Ik zou jou hier in plaats van tips ook strategieën mee kunnen geven over hoe je meer consistent actie kunt ondernemen. Maar de werkelijkheid is, dat wanneer jij jouw mindset niet als eerste aanpast, deze strategieën weinig zin hebben.

Deze strategieën en vaardigheden zijn extern en hebben alleen zin als je tegelijk jouw mindset aanpast in de gebieden van het leven die belangrijk voor jou zijn. Dus stel vast wat voor een persoon jij bent. En hoe jij kunt leven in overeenstemming met dat idee. Hoe wil jij leven?

 

4. Blijf verbonden met jouw WHY

 

Jij hebt dingen die jij belangrijk vindt in jouw leven. Dit zijn waarden die jou van binnenuit drijven om actie te ondernemen. Het is net een vlammetje dat het vuur kan doen opladen.

Kernwaarden zijn een hele krachtige motor om consistent actie te ondernemen. Daarom is de 4e tip. Blijf verbonden met deze kernwaarden. Die dingen die jij belangrijk vindt. Is het gezondheid, vrijheid, verbintenis, sportiviteit?

Vraag jezelf af waarom wil je dat doel wilt bereiken? Wat maakt het zo belangrijk voor jou?

 

5. Choose your battle

 

Focus op één ding dat je wilt veranderen. Dus ga niet proberen te stoppen met roken en afvallen tegelijk. Begin bijvoorbeeld te stoppen met roken. Pas wanneer niet roken een gewoonte is geworden kun je iets nieuws toevoegen. Bijvoorbeeld afvallen.

Het voordeel hiervan is vaak dat wanneer je de ene gezonde gewoonte hebt aangeleerd, de volgende weer makkelijker gaat. Omdat de volgende gezonde gewoonte beter past bij wie je geworden bent. Dan heb je momentum voor jezelf gecreëerd.

 

6. Plan het

 

Als je iets consistent wilt krijgen in jouw leven. Bouw dan de rest van het leven eromheen. In plaats van dat je het probeert ergens tussen te proppen. Dan krijgt het niet de focus en aandacht die het verdient. Anders ga je geen successen boeken en creëer je geen momentum.

 

7. Negeer de negatieve dingen die je tegen jezelf zegt

 

Vooral: “ik heb geen zin”. Je gaat nooit precies genoeg zin hebben in die verandering die oncomfortabel voelt. Je hoeft niet altijd iets te doen met de gedachten die je hebt. Je kunt ze ook gewoon aanzien voor wat ze zijn. Namelijk: gedachten. En dan doorgaan met waar je mee bezig was.

 

8. Mindset van persoonlijke groei

 

In de uitdagingen liggen de grootste mogelijkheden tot groei. Houd dat voor ogen wanneer je consistent wilt zijn. Consequent actie ondernemen is eenvoudig wanneer er zich geen uitdagende situaties of obstakels voordoen.

Herinner jezelf eraan dat je bezig bent met een proces dat tijd kost. Je bent iets aan het leren. Geef daarom niet meteen op als het een keer tegen zit. Je kunt het volgende moment gewoon weer opnieuw beginnen.

 

9. Kies!

 

Op de eerste plaats: kies! Kies! iets dat je wilt. Het is een probleem dat je niet kiest. Stel je zelf de vraag eens. Wat wil ik? En observeer je gedachten. Wat gebeurt er dan. De wensen en mening van anderen. Wat wil ik dan?

Blijkt nu achteraf dat het niet de beste keuze was? Dat is ok. Daarvan kun je leren. Het is veel erger als je niet kiest. Dan verandert er niks en sta je stil. Bovendien leer je dan ook niks.

Lukt het kiezen al beter? Kies dan congruent! In overeenstemming met die dingen die jij belangrijk vindt in het leven. Jouw kernwaarden zoals ik heb omschreven bij tip 1.

 

10. Omring jezelf met de juiste mensen

 

Jij controleert de richting van jouw leven. En de mensen om je heen kunnen enorm helpen om consistent te zijn in dat wat je doet. Omring jezelf daarom met mensen die al op het niveau zijn waar jij wilt komen. Die net iets boven jouw standaard norm presenteren. Besteed vervolgens bewust en intentioneel tijd met hen. Vraag jezelf af wat je van hen kunt en wilt leren. En leer het.

 

 

Blijf met ons in verbinding!

Meld je aan voor onze e-mails en ontvang de nieuwste strategieën en aanbiedingen voor jouw persoonlijke ontwikkeling.