Zelfvertrouwen vergroten

5 Manieren om je Zelfvertrouwen te Vergroten

May 29, 2021

Hoe zou jouw leven eruit zien als jij meer zelfvertrouwen had? Als je meer zelfvertrouwen had in sociale situaties, in jouw relaties, jouw carrière, de doelen die jij nastreeft.

 

Zelfvertrouwen leidt tot een succesvol leven. Jij durft de lat hoger te leggen, actie te ondernemen en te gaan staan voor datgene waar jij in gelooft. Het maakt niet uit wat er gebeurt of wat jouw omgeving zegt, jij durft ergens voor te gaan staan en door te gaan.

 

Alleen hoe vergroot jij jouw zelfvertrouwen?

 

Lees hieronder 5 manieren om jouw zelfvertrouwen te vergroten.

 

Inhoudsopgave

 

Zelfvertrouwen

 

Met zelfvertrouwen geloof jij in jouw eigen vaardigheden, de waarden waarvoor jij wilt staan en de doelen die jij wilt en kunt bereiken.

 

Er wordt vaak gedacht dat alles perfect moet zijn om zelfvertrouwen te hebben. Dat je ergens al heel erg goed in moet zijn om dit te mogen ervaren. Maar zelfvertrouwen houdt juist in dat jij gelooft dat jij aankunt, wat er ook op jouw pad komt.

 

Jij gelooft dat jij de uitdagingen van het leven aankunt wanneer jij naar jouw doelen toe werkt. Je hebt misschien bepaalde vaardigheden nog niet. Je weet nog niet wat er precies gaat gebeuren omdat je iets nieuws gaat ervaren. Je krijgt weerstand vanuit jouw omgeving.

 

Maar jij weet waar jij voor wilt staan, waar jij naartoe wilt werken en jij gelooft dat jij dit kunt. Zelfvertrouwen is niet iets waar jij mee geboren wordt. Het is een vaardigheid die jij kunt leren.

 

Zelfvertrouwen geeft jou:

  1. Een groter gevoel van eigenwaarde
  2. Meer plezier en geluk in jouw leven
  3. Minder stress, angsten en twijfels
  4. Een ontspannen gevoel in interacties met anderen
  5. De energie en motivatie om actie te blijven ondernemen

 

Hieronder staan 5 manieren hoe jij jouw zelfvertrouwen kunt vergroten.

 

1. Stel je kwetsbaar op

 

Zelfvertrouwen draait niet om het nooit laten zien van jouw zwaktes en onzekerheden. Het gaat er juist om dat jij vrede hebt met de persoon die jij bent geworden. Dat je vrede hebt met de sterktes en zwaktes van jezelf.

 

Daarbij is het natuurlijk van belang dat jij jezelf kent en weet waar jij voor wilt staan. Er is niks zo krachtig als het ondernemen van actie, ondanks dat je weet dat je iets nog niet kunt. Vooral als jouw omgeving ziet dat jij iets nog niet weet of nog niet kunt.

 

Stel je voor je zit in een vergadering. En er wordt over een onderwerp gepraat dat jij niet helemaal begrijpt. Je ziet iedereen er heel gemakkelijk over verder praten alleen jij kunt het niet meer volgen. Durf jij op zo’n moment te vragen voor verduidelijking?

 

Dat is waar de meeste van ons moeite mee hebben. We durven fouten te maken als we alleen zijn. Maar we durven niet aan andere te laten zien dat we iets nog niet weten. Of iets nog aan het leren zijn.

 

3 manieren om jouw zelfvertrouwen te vergroten door je kwetsbaar op te stellen zijn:

  1. Sorry zeggen. Dit betekent dat jij verantwoordelijkheid neemt voor jouw acties. Jij accepteert het feit dat jij het niet altijd perfect doet. Wanneer jij dit doet vergroot jij jouw zelfvertrouwen omdat jij de situatie accepteert en de mogelijkheid voor jezelf creëert om de juiste actie te ondernemen in de toekomst.
  2. Aangeven dat je iets niet weet of begrijpt. De meeste mensen durven dit niet te uiten of worden heel defensief wanneer een zwakte naar boven komt. Jij wilt juist jouw zwaktes accepteren in plaats van jouw energie te stoppen in het verstoppen en verdedigen van jouw zwaktes. Hierdoor kom jij in controle over jouw gedrag en de uitkomsten die jij wilt creëren in jouw leven. Dit is wat jouw zelfvertrouwen gaat vergroten. Aangeven dat je iets niet weet is een kracht.
  3. Een oprecht compliment geven op een vaardigheid die jij nog wilt ontwikkelen. Misschien vergelijk jij je wel met anderen. Of je beter bent dan anderen. Maar wat juist jouw zelfvertrouwen vergroot is het laten zien dat jij bepaalde vaardigheden nog aan het leren bent. Door op deze manier een compliment te geven accepteer jij waar jij nu staat in het leven. Je doet je niet voor als iemand anders. Of als iemand die bepaalde vaardigheden al bezit. Het is goed wie jij nu bent, je bent nog groeiende en dat is oké.

 

2. Verbeter jouw vaardigheden

 

Als jij jouw vaardigheden verbetert, vergroot jij jouw zelfvertrouwen.

 

Het is niet zo dat jij zelfvertrouwen nodig hebt om actie te ondernemen. Jij vergroot jouw zelfvertrouwen door het ondernemen van actie.

 

Om actie te ondernemen heb jij moed nodig. Wil jij bepaalde doelen nastreven dan moet jij stappen in het onbekende zetten. Je weet nog niet wat er gaat gebeuren. Je ervaart angsten. Maar jij durft er toch ervoor te gaan.

 

Vanaf het moment dat jij moed toont ben jij nieuwe dingen aan het leren. Je doet namelijk nieuwe ervaringen op en je bent nieuwe vaardigheden aan het leren. En deze verbetering van vaardigheden vergroot jouw zelfvertrouwen.

 

Voor een doel dat jij wilt bereiken heb jij bepaalde vaardigheden nodig. Het is belangrijk dat jij de meest impactvolle vaardigheden helder hebt en deze gaat verbeteren.

 

Je verbeterd namelijk jouw vaardigheden waardoor jouw zelfvertrouwen vergroot. Jouw zelfvertrouwen wordt groter en jij durft meer actie te ondernemen, nieuwe dingen uit te proberen waardoor je weer vaardiger wordt. En dit is een opwaartse spiraal waar jij in wilt zitten.

 

Op deze manier blijf jij groeien en kun jij ook de grootste successen behalen. Want het een heeft steeds een positief effect op het andere.

 

3. Creëer momentum

 

Zelfvertrouwen is niet iets dat jij hebt, het is iets dat jij kunt creëren. Een van de manieren om zelfvertrouwen te creëren is het creëren van momentum.

 

Je wordt niet succesvol door een specifieke grote gebeurtenis of door geluk. Jij creëert een succesvol leven door dagelijks een klein beetje vooruitgang te boeken.

 

Door dagelijks kleine overwinningen en verbeteringen te creëren ben jij momentum aan het creëren. Dit is die beweging die jij wilt hebben in het leven.

 

Momentum vergroot jouw zelfvertrouwen omdat jij progressie ziet en ervaart. Iedere overwinning maakt jouw iets vaardiger. Iedere stap die jij zet brengt jou dichter bij jouw doel.

 

Deze progressie en deze verbeteringen vergroten jouw vertrouwen in jouw eigen kunnen.

 

Dus leg de focus op de kleine dingen die jij dagelijks kunt doen om vooruit te komen. Ze hoeven niet groot te zijn. De kleine dagelijkse acties hebben op lange termijn een enorme impact op jouw succes.

 

4. Ervaar en waardeer de kleine veranderingen

 

Je hebt nog niet het zelfvertrouwen dat jij wilt hebben omdat jij de successen die jij hebt bereikt niet binnen hebt laten komen.

 

Ik zie ontzettend veel mensen successen behalen en meteen doorgaan naar het volgende. Ze bereiken een doel of hebben een verandering doorgemaakt en ze zijn al weer verder aan het gaan.

 

Je bent al zover gekomen in het leven. Je hebt zoveel meegemaakt. Heb jij daadwerkelijk even stilgestaan en dit binnen laten komen?

 

Jij bent waarschijnlijk al heel succesvol en hebt al hele mooie ervaringen gehad. Je ervaart alleen nog geen zelfvertrouwen omdat jij dit niet geïntegreerd hebt in jouw identiteit.

 

Iedere verandering die jij doormaakt, iedere klein stap, ieder succes wil jij vieren. Je wilt even stilstaan en trots zijn dat jij dit hebt kunnen doen. Soms hoef je dit alleen maar tegen jezelf te zeggen.

 

Dit klinkt misschien gek. Maar wij mensen zij vaak te streng voor onszelf. Vooral met de dingen die we tegen onszelf zeggen. Daarom is het belangrijk om op deze manier positieve zelfspraak te oefenen.

 

Daarnaast kun jij letterlijk een bepaalde verandering gaan vieren. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld iets lekkers te eten of iets leuks te doen.

 

Want soms heb jij alleen maar wat meer verbinding nodig met datgene waar jij mee bezig bent. Met dus die successen die jij hebt behaald om meer zelfvertrouwen te krijgen. Sta daarom even stil en laat het binnenkomen.

 

We zijn namelijk snel geneigd om te kijken naar alles wat we niet kunnen. Wat we nog niet hebben. Kijk naar wat jij wel kan en hebt bereikt en je zult ervaren dat jij zelfvertrouwen vergroot wordt.

 

5. Laat de behoefte om in controle te zijn los

 

Dit is een uitdagend punt. Want het feit dat we uit controle raken is een reden voor de meeste mensen om geen actie te ondernemen. Zonder actie ga jij nooit jouw zelfvertrouwen vergroten.

 

Je wilt de uitkomsten onder controle hebben. Je wilt weten wat er gaat gebeuren als jij die uitdaging aan gaat. Maar juist het onbekende is wat ervoor gaat zorgen dat jij een ontwikkeling door kunt maken.

 

Daarom wil jij het proces vertrouwen. En je wilt vooral jezelf vertrouwen. Dat jij de uitdagingen aan kunt gaan ook al weet jij nog niet precies wat deze uitdagingen gaan zijn.

 

Vertrouw erop dat jij aan kunt wat er ook op jouw pad gaat komen. Angst is wat de meeste mensen weerhoud van actie. Bijvoorbeeld de angst dat zij de onbekende situatie niet aankunnen. Dat ze zullen falen. En daardoor staan ze liever stil.

 

Maar stilstand gaat er niet voor zorgen dat jouw zelfvertrouwen vergroot wordt. Je kunt niet in controle zijn over de uitkomsten die gaan komen als jij actie onderneemt. Het enige waar jij controle over hebt is jouw reactie op wat gaat komen.

 

Het is dus van belang dat jij jouw gaat leggen op jouw zelfvertrouwen. Dat wat er ook gebeurt, jij een oplossing kunt vinden.

Blijf met ons in verbinding!

Meld je aan voor onze e-mails en ontvang de nieuwste strategieën en aanbiedingen voor jouw persoonlijke ontwikkeling.