Liefde in stand houden

5 Manieren om de Liefde in Stand te Houden in Jouw Relatie

Feb 09, 2021

We kennen allemaal wel de eerste fase van een relatie. Je bent tot over je oren verliefd en het lijkt wel alsof je de perfecte partner hebt gevonden. Maar na een jaar kom je toch achter de eerste imperfecties. Er komen wat vaker ruzies en binnen de kortste keren zijn jullie elkaar kwijt geraakt in de relatie.

 

Als je in een relatie zit dat je wil je natuurlijk de strategieën weten voor een levenslange, liefdevolle relatie. Er is ontzettend veel dat je kunt doen om de liefde in stand te houden in een relatie. Hieronder geef ik jou 5 manieren hoe je dit kunt doen!

 

Inhoudsopgave

 1. Liefdevolle communicatie
 2. Het zit hem in de kleine dingetjes
 3. Hoe goed ken je jouw partner daadwerkelijk?
 4. Je mag “egoïstisch” zijn
 5. Zorg ervoor dat je kwalitatief goede tijd samen hebt

 

1. Liefdevolle communicatie

 

1.1 Communicatie

Communicatie is in mijn ogen dé allerbelangrijkste factor die een relatie kan maken of breken. Liefdevolle communicatie is natuurlijk nog beter J. Hiermee ga je, naast de oppervlakkige gesprekken, verbinden met elkaar op een dieper niveau. Er ontstaat dan een diepe, emotionele connectie die een relatie ontzettend krachtig maakt.

 

Om te beginnen zal ik je een paar basis communicatieve vaardigheden geven die je kunt gebruiken om de communicatie te verbeteren.

 • Een gemakkelijk ezelsbruggetje is: laat je OMA thuis. Dit staat voor: opvattingen, meningen en aannames. Door OMA thuis te laten sta je open voor hetgeen dat je partner te vertellen heeft.
 • Een andere vaardigheid is luisteren. Door oprecht te luisteren creëer je een moment speciaal voor jouw partner. Dit is een sterke manier om te verbinden met elkaar.

 

1.2 Emotionele connectie 

Praat ook alsjeblieft over emoties! Wil je een diepe emotionele connectie met je partner vertel dan wat je wat je verdrietig maakt, waar je enthousiast van wordt, waar je boos van wordt. Wanneer je dit doet durf je je kwetsbaar op te stellen. Je laat je ware zelf zien en dat creëert een vertrouwde en veilige omgeving. Ook laat je hiermee aan de ander zien dat je kwetsbaar opstellen ok is. Dit geeft je partner een opening om het ook te doen.  

Let wel op!

 

1.3 Acceptatie

Het allerbelangrijkste is je partner accepteren! Je mag het bijvoorbeeld best onzin vinden als je partner ergens verdrietig om is. Uit dit alleen niet en hou het voor jezelf. Als je het toch uitspreekt wanneer de ander over een gevoelig onderwerp praat, dan zit er een kans in dat je de veiligheid en vertrouwensband beschadigd.

 

2. Het zit hem in de kleine dingetjes

 

Tony Robbins zei ontzettend mooi tijdens Unleash the Power Within: “The secret to living is giving”. Als je niks geeft in een relatie dan kun je in mijn ogen ook niks terug verwachten. Geven betekent niet direct dat je cadeautjes moet halen. Het kan ook gaan om gebaren als tijd voor elkaar nemen, samen iets ondernemen, huishoudelijke taken doen, koken, een knuffel etc. Ga nog net een stapje verder dan je partner verwacht en je krijgt er ongekende waarde voor terug!   

 

Een erg leuke strategie die je toe kunt passen is de “liefdestaal” van jouw partner spreken. Wanneer je de liefdestaal van jouw partner spreekt doe je iets waardoor jouw partner voelt dat er van hem/haar gehouden wordt. Dit kan bijvoorbeeld zijn: iets voor jouw partner halen of een huishoudelijke taak uitvoeren (uit jezelf). 

 

Naast het geven is het ook van belang om te zien wat de ander voor jouw doet. Stel jezelf oprecht de vraag: welke (kleine) dingen doet mijn partner uit liefde voor mij? Als je niks kunt opnoemen dan mag je nog harder proberen. Je partner is niet voor niks bij je. Het is belangrijk om hier de focus op te leggen omdat je dan de focus op liefde legt. “Where focus goes, energy flows”. Deze uitspraak ga je nog vaak van mij horen.

 

3. Hoe goed ken je jouw partner daadwerkelijk?

 

Omdat je mogelijk een lange tijd bij elkaar bent “denk” je elkaar goed te kennen. Maar is dat ook zo? Des te langer je bij elkaar bent betekent niet direct dat je jouw partner beter kent. Het draait allemaal om aandacht hebben voor elkaar.

 

Een reden waardoor je in een relatie uit elkaar groeit is onder andere door niet te weten wat er in je partner omgaat. Wat houdt je partner bezig? Erachter komen wat je partner bezig houdt kun je doen door de volgende vragen te stellen:

 • Hoe komt het dat je X zo leuk vindt?
 • Wat vind je van X?
 • Ik begreep X niet, wat bedoelde je daar mee?
 • Hoe komt het dat X belangrijk voor je is?

 

Je wilt er eerst achter komen wat er in je partner omgaat en nog beter waarom dit zo belangrijk is voor je partner. Dan heb jij de mogelijkheid om op een dieper niveau te verbinden.

 

4. Je mag “egoïstisch” zijn.

 

Dit klinkt tegenstrijdig maar het is van cruciaal belang om keuzes te maken voor jezelf. Ik stap bijvoorbeeld snel in de valkuil door geen keuzes te maken als mijn vriendin vraagt wat ik wil. “Het is goed” of “Dat is prima” zeg ik dan. Hierdoor cijfer ik mezelf weg en ga ik niet staan voor hetgeen dat ik wil en wat ik belangrijk vindt.

 

Je partner wilt om een reden bij jouw zijn. Als jij jezelf niet meer gaat ontwikkelen en je compleet verandert voor de ander, waarom zou je partner dan nog bij je blijven? Maak de keuze om goed voor je lichaam te zorgen, om te sporten, om energie in je passies te stoppen om je mentaal en emotioneel te ontwikkelen.

 

Op het moment dat jij jezelf wegcijfert in de relatie voor de ander, ga je een enorme frustratie opbouwen. Durf te gaan staan voor wat jij wilt en wat jij belangrijk vindt. Het kan misschien vervelend zijn als je elkaar 2 uur minder ziet omdat je bijvoorbeeld gaat sporten. Maar jouw relatie krijgt er een gezonde en energieke partner voor terug.

 

5. Zorg ervoor dat je kwalitatief goede tijd samen hebt

 

Het is niet hoofdzakelijk om elkaar 6 uur per dag te spreken en om ieder weekend iets te gaan doen. Kwaliteit boven kwantiteit. Het is veel beter om elkaar 4 uur te zien met volledig aandacht voor elkaar in plaats van elkaar 8 uur te zien met halve aandacht. Met halve aandacht ben je wel fysiek bij elkaar maar met je gedachte ergens anders.

 

IKEA heeft een geweldig slogan: aandacht maakt alles mooier. Dit geldt ook voor jouw relatie en de momenten die je samen bent. Door volledig aandacht te hebben voor elkaar verhoog je de kwaliteit van de momenten die je samen bent. De aandacht verbeter je onder andere door:

 • Liefdevolle communicatie
 • De liefdestaal van je partner te spreken
 • Geen afleidingen in je omgeving te hebben (leg die telefoon weg!)
 • Verras je partner. Plan de invulling van jullie date night. Zorg voor variatie.

 

Als de kwaliteit van de momenten samen goed is dan is het van belang om consistent kwalitatieve momenten samen te hebben. Probeer zo’n moment dagelijks te creëren. Dit kan bijvoorbeeld zijn tijdens het ontbijt, avond eten of juist na het avond eten (ligt helemaal aan jullie dag invulling). Daarnaast is het belangrijk om consistent een avond of een dag bij elkaar te zijn. Twee date nights zorgen er niet direct voor dat je relatie overloopt van de passie. Dit heeft tijd en aandacht nodig.

 

 

Blijf met ons in verbinding!

Meld je aan voor onze e-mails en ontvang de nieuwste strategieën en aanbiedingen voor jouw persoonlijke ontwikkeling.