Lummelen

3 Redenen Waarom Iedereen Regelmatig zou moeten Lummelen

Feb 10, 2021

Lummelen: “Een tijd luiachtig doorbrengen”.

Dat klinkt toch heerlijk? Gelukkig staat er lui-achtig, want lummelen is alles behalve lui. Ook al voelen wij drukke mensen een tijd doorbrengen met “niks” doen al snel als lui of nutteloos. Lummelen is juist heel nuttig. Even vrij zijn van mentale en fysieke activiteit en niksen. Jouw lichaam en geest tot stilstand brengen levert juist rust en ruimte voor nieuwe ideeën en ontspanning.

Deze rust kan op een later moment weer zorgen voor betere prestaties. Met lummelen investeer je dus eigenlijk in de toekomst. Nog niet meteen overtuigd? Lees hieronder de drie redenen waarom dat jij ook regelmatig zou moeten lummelen.

 

1. Tot stilstand komen

 

In onze altijd hectische samenleving zijn de meeste mensen constant bezig. Er zijn voortdurend allerlei prikkels om ons heen. En als we even “niks” aan het doen zijn dan hebben de meesten van onze mobiele telefoon of tablet in onze handen om onszelf te vermaken.

 

Dus als ons lichaam even niks doet, houden we vaak onze geest nog aan het werk met bijvoorbeeld social media. Ook al lijkt het nog zo onschuldig, we kunnen niet ontkennen dat ook met je smartphone bezig zijn mentale inspanning van ons vergt. Op bewust en onbewust niveau.

 

In het ergste geval zijn wij door het tijdverdrijf op onze smartphone zelfs bezig onszelf te trainen in geprikkeld zijn en vermaakt worden (Newport, 2016). Ik denk dat het veel wenselijker is om jezelf, jouw hersenen, ergens anders in te trainen. Bijvoorbeeld in tot rust komen of creativiteit.

 

TIP

“Zet jouw telefoon op vliegtuigstand en leg hem uit het zicht tijdens het lummelen”

Om af en toe die constante stroom van prikkels en activiteit een halt toe te roepen is lummelen een uitermate goede manier. Door te lummelen kom je letterlijk tot stilstand en gun jij je lichaam en geest een moment om vrij te zijn van gedwongen activiteit. Wanneer je ergens vrij van bent, dan ontstaat er automatisch ruimte voor ontspanning, rust en nieuwe ideeën (creativiteit).

 

2. Creativiteit en inspiratie

 

Als je even vrij bent van gedwongen mentale en fysieke activiteit, betekent dit niet automatisch dat er geen gedachten meer komen. Sterker nog, als jij jouw smartphone aan de kant legt en echt vrij bent van prikkels, dan loop je de kans dat er juist een stroom van gedachten op je afkomt. Dit is heel normaal.

 

Tijdens het lummelen mag je deze gedachten ook gewoon laten komen en gaan. Je hoeft er niks mee te doen. Het is nu immers tijd om even niks te doen.

 

Het interessante dat het er kan gebeuren is dat er ook compleet nieuwe gedachten en ideeën in je opkomen.  Gedachten waar voorheen geen ruimte of rust voor was. Nieuwe ideeën en inspiratie kunnen even de vrije loop krijgen.

 

TIP

Lummelen kun je overal doen

 

3. Lummelen is tijd die je met plezier hebt doorgebracht

 

Bewust en met aandacht tijd door brengen levert een voldaan gevoel op. Je bracht immers jouw tijd door met iets waar je bewust voor koos en je was ook nog eens met jouw gedachten erbij. Zo kun je de schoonheid van de situatie ook zien en laten binnendringen in jouw bewustzijn.

 

Tijd bewust en aandachtig doorbrengen levert plezier tijdens het moment en erna. Zoals bij het spelen met jouw kinderen of tijdens een trainingsmoment waarbij de focus volledig op het uitvoeren van de oefening ligt.

 

“Time enjoyed wasting is not wasted time”

 

Lummelen zorgt op een vergelijkbare manier voor plezier. Je brengt jouw tijd bewust en aandachtig door met “niks” doen. Het geeft jouw lichaam en geest even tijd om tot rust te komen. Geniet er dus van dat je even niks hoeft te doen. Dat komt later wel weer.

 

TIP

Klaar met lummelen? Schrijf jouw nieuwe ideeën op, om op een later moment uit te werken en te gaan creëren. 

 

Zelf ben ik lummelen heel erg gaan waarderen. Voor mij was het in het begin zelfs een uitdaging om een tijd helemaal niks te doen. Vooral omdat ik bewust kies om even te niksen. Dan ik er daarna weer makkelijk tegenaan.

 

Tijdens het lummelen leg ik mijn telefoon uit het zicht en ga even op de bank liggen. Vervolgens laat ik gewoon lekker al mijn gedachten komen en gaan. Na een tijdje merk ik vaak op dat mijn gedachten minder en rustiger worden. Dan ontstaat er ook vaak ruimte voor nieuwe ideeën.

Blijf met ons in verbinding!

Meld je aan voor onze e-mails en ontvang de nieuwste strategieën en aanbiedingen voor jouw persoonlijke ontwikkeling.